Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Hrana iz prirode

Jeste li ikada razmišljali o moćima maslačka?

8. Aprila 2025.4 Minuta čitanja

Maslačak (Taraxacum officinale) možda na prvi pogled izgleda kao običan korov koji raste svuda oko nas, ali u stvarnosti je pravo čudo prirode. Korijen, list, i cvijet ove biljke obiluju ljekovitim svojstvima, a mladi listovi i cvjetovi koriste se u kulinarstvu. Od cvjetova možemo pripremiti jedinstveno ulje koje osvaja svojim zdravstvenim i kozmetičkim poboljšanjima.

Iako je nevjerojatno koristan, imajte na umu da se pri korištenju ovog ulja mora biti oprezan. Osobe koje pate od povišene kiseline u želucu, želučanim problemima ili alergijom na polen trebaju izbjegavati njegovu upotrebu. Također, uvijek se posavjetujte s liječnikom prije nego što ga počnete koristiti, pogotovo ako imate specifične zdravstvene zahtjeve.

Bogatstvo žutog ulja

Uživajte u čarima ovog ulja koje se lako priprema, a može vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje i uživate u životi. Njegova ljekovita svojstva čine ga vrijednim dodatkom svakoj kućnoj apoteci. Boja ovog ulja se mijenja iz prozirne u duboko žutu, a to je rezultat prisustva beta-karotena, moćnog antioksidansa koji jača imunološki sustav. Osim toga, maslačak je prava riznica vitamina A, koji je jedan od najvažnijih vitamina za zdravlje očiju i kožu. Odlikuje se i sadržajem vitamina K, koji je ključan za zgrušavanje krvi, kao i vitamine B grupe, koji poboljšavaju nervni sistem i energiju. Bogat je mikroelementima poput bakra, cinka, molibdena i kobalta koji podržavaju metabolizam i zdravlje na ćelijskom nivou. Makroelementi, poput kalijuma, magnezijuma i željeza, koji doprinose ravnoteži elektrolita i jačaju imunitet, su još jedna njegova odlika.

Ako ste imali stresan dan, opustite se uz ovo ulje. Jednostavno dodajte nekoliko kapi u vodu za kupanje, i uživajte u opuštajućem učinku maslačka na tijelo i um. Ulje za koje dajemo recept brzo će postati vaš svakodnevni saveznik. Koristi se u vanjskoj upotrebi. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, odlično je za njegu lica. Dovoljno je pomiješati nekoliko kapi ulja s vašom omiljenom kremom i primijeniti ga na kožu. Pomaže u smanjenju upala, crvenila i iritacija.

Takođe, može biti odličan dodatak raznim jelima. Isprobajte ga u salatama, umacima, ili čak kao začin za jela, jer donosi svjež, pomalo gorak okus koji podiže svaki obrok na novu razinu.

Jednostavan recept

Za pripremu prvo uberite cvjetove tokom proljeća. Najbolje da to radite kada je sunčan dan. Birajte samo one potpuno otvorene, bez peteljki, i osušite ih na suhom, prozračnom mjestu. Ostavite ih u tankom sloju na čistoj krpi ili papirnatom ubrusu najmanje jedan dan kao bi cvjetovi provenuli i osušili se. Cvjetovi imaju dosta vlage, što negativno djeluje na ulje. Kada su cvjetovi osušeni, stavi ih u čistu staklenu teglu (oko 0,5 l). Staklenu teglu napunite do pola, a zatim prelijte biljnim uljem (maslinovo, suncokretovo, bademovo ili od sjemenki grožđa). Neka sadržaj ulja bude do tri prsta iznad cvjetova. Promiješajte da istisnete vazdušne džepove Zatvorite teglu i ostavite je na sunčanom mjestu.

Za razliku od drugih biljnih ulja koja mogu zahtijevati duže vrijeme stajanja, ulje od maslačka je spremno za nekoliko sedmica (to zavisi od osušenosti cvjetova i temperature). Tokom tog perioda, svakodnevno protresite sadržaj tegle kako biste omogućili biljci da otpusti svoje ljekovite materije u ulje. Kada prođu dvije sedmice, procijedite ulje kroz gazu istiskajući cvjetove i prebacite ga u sterilnu posudu. Čuvajte ga na hladnom, tamnom mjestu. Redovno provjeravajte stanje ulja kako biste spriječili fermentaciju ili pojavu plijesni. Njegov vijek trajanja je kraći. Ne ostavljajte ga predugo, jer može da se užegne.

Foto: Ranka Vojnović

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci