Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Selo

Jorgovan – ljepota, miris, okus i ljekovitost u jednoj biljci

17. Aprila 2025.4 Minuta čitanja

Jorgovan (Syringa vulgaris), nije samo proljetni simbol romantike i nostalgije. On je i blaga, mirisna ljekarna, ali i neočekivani saveznik u kuhinji. U vremenu kad sve više pažnje posvećujemo prirodnim rješenjima za zdravlje i ljepotu, možda je vrijeme da i ovom poznatom, a zaboravljenom cvijetu damo novu priliku.

Njegovi cvjetovi osim što svojim mirisom i ljepotom krase proljeće, skrivaju mnoge tajne. Oni su izuzetno cijenjeni u gastronomiji i narodnoj medicini. Svi dijelovi biljke sadrže glikozid siringin. prirodni hemijski spoj koji je prvi put izolovan upravo iz kore jorgovana. Ova materija još uvijek nije u potpunosti proučena, pa se informacije o njenim svojstvima razlikuju od izvora do izvora. Ipak, često se navode njena protuupalna, imunomodulatorna, antihistaminska, tonik, hepatoprotektivna, antioksidativna i potencijalno antidijabetička svojstva. Prije primjene posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Ljekovitost na koju ne obraćamo pažnju

Cvjetovi jorgovana odavno imaju svoje mjesto u narodnoj medicini, ali ih često zanemarujemo smatrajući da se radi o bezvrijednom drvetu koje osim estetske nema drugu namjenu. Pripravci od cvjetova se koriste kao dijaforetik i diuretik, naročito kod prehlada i oboljenja bubrega. Zatim za olakšanje kašlja izazvanog bronhitisom, hripavcem i čak tuberkulozom pluća.

Tinktura koja liječi i hrani

Tinktura od cvjetova jorgovana ima široku upotrebu. Koristi se za liječenje simptoma prehlade i gripe, a odlična je i za ispiranje usta kod laringitisa i faringitisa. Kada su u pitanju bolovi u zglobovima, osteohondroza, radikulitis ili giht, tinktura se koristi kako za unutrašnju upotrebu, tako i za spoljašnje trljanje bolnih područja. Uz to, koristi se i za tretiranje kožnih problema poput lišajeva i rana, a može pomoći i kod proširenih vena redovnim utrljavanjem tinkture na zahvaćena mjesta.

Za pripremu ove tinkture trebaće vam svježi cvjetovi jorgovana i kvalitetna rakija, odnosno 70 % alkohol.

U čistu staklenu teglu stavite svježe cvjetove jorgovana, bez pritiskanja. Prelijte ih rakijom ili alkoholom tako da svi cvjetovi budu potpuno prekriveni. Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom, hladnom mjestu dvije do tri sedmice. Povremeno protresite. Nakon toga procijedite tinkturu kroz gazu ili fino sito i sipajte u tamne bočice.

Za unutrašnju primjenu: koristi se 10 do 15 kapi u malo vode, dva do tri puta dnevno (kod prehlade, grlobolje itd.). Kada se koristi za spoljašnju primjenu utrljava se u bolna mjesta kod reumatskih tegoba, koristi se kao oblog za modrice, rane, proširene vene i kožne promjene.

Sirup od cvijeta jorgovana

Ovaj sirup je savršen način da zadržite miris i okus proljeća tokom cijele godine. Osim što je ukusan i vizuelno privlačan, sirup od jorgovana je i zdrav dodatak vašim omiljenim jelima i napicima.

Za pripremu ovog sirupa trebate: 300 g cvjetova jorgovana, 250 g šećera, 250 ml vode, jedan organski limun i za boju četiri cvijeta leptir graška, odnosno četiri borovnice.

Protresite i isperite cvjetove jorgovana u hladnoj vodi da uklonite prašinu i nečistoće. Uklonite sve zelene dijelove (grančice i listove). Cvjetove potopite u hladnu vodu kako bi oprali nečistoće i izašle eventualne štetočine. U posudu stavite pripremljene cvjetove i narezan limun. U šerpi zagrijte vodu i dodajte cvjetove leptira graška ili nekoliko plodova borovnice, oni će dati lijepu prirodnu boju sirupu. Dodajte šećer u obojenu vodu i kuhajte dva minuta na srednjoj vatri. Vruć sirup prelijte preko cvjetova jorgovana i limuna, promiješajte i ostavite da odstoji 20 minuta na hladnom mjestu. Procijedite sirup kroz fino sito ili gazu. Sipajte ohlađeni sirup u čiste boce ili tegle i dobro zatvorite poklopcima. Može da se čuva u frižideru do pet mjeseci

Sirup se može koristiti uz palačinke, fritule, kolače od sira, kao i dodatak limunadama, smoothie napicima, milkshakeovima i koktelima. Čuva se u frižideru i do pet mjeseci. Bilo da ste ljubitelj prirodnih lijekova, tradicionalne medicine ili jednostavno volite miris i okus jorgovana, ova biljka nudi više nego što se na prvi pogled čini. Iskoristite njen puni potencijal – za zdravlje, uživanje i ljepotu svakodnevnog života.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci