Rezidba vinove loze je ključna agrotehnička praksa koja omogućava optimalan rast, razvoj i plodnost vinove loze. Pravilno obavljena rezidba doprinosi formiranju zdravih i produktivnih čokota, poboljšanju kvaliteta plodova, te smanjenju rizika od bolesti. Postoje dva osnovna tipa rezidbe: osnovna (rezidba na zrelo) koja se obavlja tokom zimskog mirovanja, i dopunska (rezidba na zeleno) koja se sprovodi u vegetacijskom periodu. Oba tipa imaju svoje specifične ciljeve i vremenske okvire, koji zavise od klimatskih uslova i tipa vinograda. Ovaj tekst pruža pregled oba tipa rezidbe, njihovih ciljeva i preporučenih perioda za obavljanje.
Tipovi rezidbe vinove loze
- Rezidba na zrelo (osnovna rezidba)
Rezidba na zrelo obavlja se tokom zimskog mirovanja vinove loze, obično od sredine februara do početka proljeća. Ovaj tip rezidbe obuhvata uklanjanje starih i suvišnih grana, oblikovanje čokota, kao i regulaciju broja okaca. Takođe, u ovom periodu se formira osnovna struktura loze koja će nositi plodove tokom naredne vegetacije. Za manje vinograde, preporučuje se da rezidba počne sredinom februara, dok se u velikim vinogradima ovaj postupak često započinje već u jesen, a završava prije nego što loza počne buditi.
- Rezidba na zeleno (dopunska rezidba)
Rezidba na zeleno obavlja se u vegetacijskom periodu, kada se prekraćuju zeleni lastari, obavlja prstenovanje, defolijacija (uklanjanje listova) i prorjeđivanje cvasti i bobica. Ovaj tip rezidbe je važan za dodatno oblikovanje loze i eliminisanje suvišnih dijelova koji mogu ometati rast i razvoj plodova. Dopunska rezidba poboljšava cirkulaciju vazduha kroz vinograd, čime se smanjuje rizik od bolesti.
Preporučeno vrijeme za rezidbu
Vreme za obavljanje rezidbe zavisi od klimatskih uslova, ali generalno na kontinentu, osnovna rezidba može početi u drugoj polovini novembra i trajati dok ne krene vegetacija tokom proljeća. U velikim vinogradima, osnovna rezidba obavlja se tokom mirovanja vinograda, dok se dopunska rezidba sprovodi tokom vegetacije. Za male vinograde, gdje je manji obim posla, na kontinentu rezidba počinje od sredine februara, ali treba paziti na vremenske uslove.
Osnovna rezidba treba biti završena pre nego što loza počne pokazivati znakove buđenja, kako bi se omogućilo optimalno razvijanje novih lastara. U slučaju hladnijih i osjetljivijih sorti, posebnu pažnju treba posvetiti vremenskim uslovima, jer su niske temperature i mrazevi neprijatelji rezidbe tokom zime.
Foto: ilustracija Terra Viva
Comments are closed