Vađenje korijena mrkve može biti zanimljivo iskustvo za svakog ljubitelja baštovanstva/vrtlarstva. Od sjetve do vađenja korijena može proći između 60 i 80 dana. Tokom tog perioda, morate biti pažljivi i pratiti znakove koji ukazuju kada je vrijeme za vađenje. Da biste izbjegli iznenađenja, važno je znati kako i kada prepoznati da je vaš usjev spremna.
Kako procijeniti da je korijen mrkve dovoljno narastao?
Jedan od najočiglednijih načina da znate kada je mrkva spremna za vađenje iz zemlje je da provjerite vremenski okvir naveden na pakovanju sjemena. Većina sjemena šargarepe s informacijama o broju dana potrebnih za zrenje, obično u rasponu od 60 do 80 dana, zavisno od sorte. Ako se pridržavate ovog vremenskog okvira, možete dobiti dobru ideju kada da započnete s berbom.
Listovi vam mogu pružiti informacije o tome šta se dešava ispod površine zemljišta. Ako je lišće dobro razvijeno i zdravo, to je znak da možete očekivati dobar prinos. Obično korijen izviri jednim dijelom iz zemlje i ako ima prečnik od najmanje 2,5 cm može se pristupiti vađenju. Kada gornji dio korijena izviri iznad površine zemljišta to je siguran znak da se njegov rast usporava i prekida.
Pripreme za vađenje korijena
Prilikom vađenja zemlja ne smije biti prevlažna, blatnjava, jer ćete imati problem da operete korijenje. U slučaju suhog i zbijenog zemljišta potrebno je obaviti zalijevanje kako bi zemlja postala rahla i tako smanjili mogućnost lom.
Korijen lagano povucite u vis kako bi ga izvadili iz zemlje. Lagano ga protresite kako bi uklonili višak zemlje. Za vađenje korijena mrkve možemo koristiti vile ili ašov ako su u pitanju gredice u bašti. Tako ćete smanjiti opasnost od lomljenja. Pratite vrijeme sadnje, posmatrajte rast lišća i provjerite promjer vršnog dijela kako biste znali kada je vrijeme za vađenje. Ne zaboravite da uživate u procesu i radu na svom vrtu—za vas, svaki korak donosi radost i ponos.
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/carrot-vegetables-healthy-3586521/
Comments are closed