Jabuke koje su opale možemo iskoristit, one nisu bezvrijedni otpad. Uzrok opadanja plodova mogu biti bolesti, štetočine, suša, slaba snabdjevenost biljnim hranivima i loši vremenski uslovi. Mnogi vlasnici vrtova se suočavaju s pitanjem šta učiniti s ovim voćem: ostaviti ih na zemlji, prikupiti ih, preraditi ili baciti.
Sakupljanje i kompostiranje
Izuzetno efikasan način da iskoristite opale jabuke je kompostiranje. Prvi korak u kompostiranju je pravilno sakupljanje. Jabuke koje su pale na zemlju zbog prezrelosti, bolesti ili vremenskih uslova treba što prije prikupiti. Treba ih sakupljati svaka dva do tri dana kako bi se spriječilo stvaranje plijesni i širenje bolesti. Jabuke koje pokazuju znakove truljenja treba odmah ukloniti i izbaciti kako bi se izbjeglo potencijalno širenje infekcija i razvoj mušica i štetočina.
Kompostiranje se obavlja u kompostnim jamama ili boksovima od drveta ili metala ili se koriste kupljena plastična kompostišta sa otvorima koji obezbjeđuju cirkulaciju vazduha. Za lokaciju jame ili boksa treba odabrati suvo i drenirano zemljište.
Pazite na kiselost
Opale plodove stavite u kompostnu jamu i složite ih u tankim slojevima. Važno je da se jabuke ne ostavljaju u velikim gomilama jer bi to moglo otežati proces razlaganja. Prekrivanje jabuka drugim materijalom može pomoći u ravnoteži ugljenika i azota u kompostu. Od zelenog materijala dodaju se: svježa trava, korov, lišće, ostaci od povrća iz kuhinje, kvasac. Od smeđih materijala mogu se dodati suvo lišće, usitnjene grančice, slama. Kako bi regulisali kiselost dodaju se drveni pepeo, kreč, dolomitno brašno. To će spriječiti nastanak komposta koji je kiseo i ne odgovara većini povrtarskih vrsta.
Redovno okrećite hrpu kako bi se obezbijedila pravilna aeracija. Ovo pomaže mikroorganizmima da ravnomjerno razlažu materijal i sprečava neprijatan miris. Kompost treba okretati svaka dvije do tri sedmice, pazeći da se sva jabuka i drugi materijali ravnomjerno rasporede. Pazite na vlažnost hrpe. Optimalno je da ima vlažnost kao spužva. Ako je presuv, dodajte vodu. U prevlažnu kompostnu hrpu dodajte smeđi materijal, slamu, suve listove ili sijeno, koji će upiti suvišnu vodu.
Proces razgradnje traje između tri do šest mjeseci u zavisnosti od uslova i sastava komposta. Kada kompost postane tamno smeđa, mrvičasta i homogena masa, znači da je spreman za upotrebu. Prije upotrebe prosijte kompost kako bi odvojili preostale komadiće jabuka i drugih ne razloženih materijala.
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/apple-fruit-ground-windfall-5547688/
Comments are closed