Određivanje pravog trenutak za vađenje krtola krompira može biti izazovno, ali postoji nekoliko ključnih pokazatelja na koje treba obratiti pažnju
Kako odrediti termin vađenja krtola?
Važno je zapamtiti da je najjasniji i najpouzdaniji znak spremnosti za berbu uvenuće i sušenje vrhova. Kada primijetite da su vrhovi biljaka izgubili svoju zelenu boju, imate otprilike 20 dana da iskopate gomolje. Krtole ne bi trebali dugo biti u zemlji, jer u zavisnosti od uslova dolazi do njihovog propadanja, podložnije su truljenju i napadu štetočina. Pratite vremensku prognozu, izaberite sunčane i vedre dane da obavite ovaj zahtjevan posao.
Krtole vadite kada je zemlja suha, ali ne u ekstremnoj vrućini. To će olakšati sušenje i skladištenje. Nakon berbe, ostavite ih da se osuše na površini nekoliko sati prije nego što ih spakujete za skladištenje na suhom i tamnom mjestu.
Treba također obratiti pažnju na noćne temperature, ne samo na količinu padavina. Često se događa da su dani topli, ali noći su hladne, što može uzrokovati da krompir dobije neugodan slatkast okus i smanjuje njegovu sposobnost čuvanja.
Koji alat koristiti?
Obično se za manje parcele koriste ašov ili metalne vile. Odaberite alat koji najbolje odgovara vašem tipu zemljišta i površini na kojoj uzgajate krompir. Za rahla, lagana i mekanija zemljišta koristite vile ili lopate. Kopajte pažljivo kako biste izbjegli oštećenje gomolja. Vile su i najbolje jer se krtole izbacuju na površinu bez dodatnog prevrtanja zemlje. Ašov je podesniji za teška zemljišta. Za veće površine koriste se motokultivatori, traktori sa plugovima i posebnim priključcima, namjenski kombajni.
Pravilno određivanje vremena za berbu krompira i pravilna upotreba alata ključni su za osiguravanje kvalitetnog skladištenja.
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/potato-land-fruit-bed-potatoes-1637280/
Comments are closed