Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Hrana iz prirode

Portulak/tušt – ljekovit i ukusan korov

13. Jula 2024.4 Minuta čitanja

Cijenjen je zbog svoje izuzetne ljekovitosti.

Bere se u prirodi i uzgaja u bašti

Portulak, tušt Portulaca oleracea je biljna vrsta koja se odlikuje specifičnim izgledom. U zavisnosti od lokaliteta poznat je pod različitim nazivima: tuštenjak, tušanj, tušac, tolščak, prkos, tucanj, cikorica, ledena trava. Njegove mesnate crveno – smeđe stabljike puze po površini zemljišta i odlično ga prekrivaju. Mogu biti duge do 40 cm. Listovi su takođe mesnati. Ima dvospolne žute cvjetove. Biljka se odlikuje specifičnim kiselkastim okusom. Raste u blizini puteva, objekata, na gredicama, u posudama na otvorenom, pored rijeka, potoka. Razmnožava se iz sjemena koje možete sakupiti i sledeće godine posaditi u zasebnu gredicu.

Odlikuje se bogatim sadržajem ugljikohidrata, karotenoida, organskim kiselinama, vitaminima, od kojih su najzastupljeniji B1, C, K i E, i brojnim drugim korisnim materijama. U narodnoj medicini se koristi kod problema sa jetrom, bubrezima, izuzetan je diuretik, i brojne druge bolesti. Mlade biljke su našle svoju primjenu u gastronomiju. Od njega se pripremaju salate, juhe, variva, može se pržiti, kuhati, koristi se kao začin, a može da se priprema zimnica kada se soli i kiseli.

Možemo ga naći u prirodi. Bere se nekoliko puta tokom ljeta. Portulak je lagan za uzgoj, može se sijati u rizičnim poljoprivrednim zonama i često se samozasijava. Njegova briga uključuje plijevljenje i, u slučaju suše, zalijevanje. Berba se obavlja u drugoj polovini ljeta dok su mladice još mekane i ukusne. Sjemenke se također mogu sakupljati za buduće sadnje.

Koristi se u gastronomiji i narodnoj medicini

Ne postoji biljka koja je podjednako cijenjena kao gastronomska namirnica i kao ljekovita biljka. Vjerovalo se da njegove sjemenke čiste tijelo od otrova, da sok od zgnječenje biljke pomaže kod problema sa oticanjem očiju i da pomaže kod problema izazvanih visokim temperaturama. Koristio se za uklanjanje bradavica i umirivanje kože lica kod problema sa aknama, zacjeljivanje rana i kod ujeda zmija otrovnica i insekata. Djeluje protuupalno kada je u pitanju gastrointestinalni sistem.

Niz o njegovoj dobrobiti je veoma dugačak, ali ga ne trebate konzumirati kada ste iscrpljeni, pod stresnim situacijama i ne preporučuje se trudnicama.

Recepti za salate

Najbolje ga je brati u prirodi, što dalje od bilo kakvih zagađivača. Poslije berbe treba ga brzo pripremiti. Brzo propada zbog velikog sadržaja vode. Za pripremu salata se koriste mladi listovi. Očišćen portulak se može čuvati u frižideru 24 h. Odlikuje se limunastim okusom i odlično se slaže sa majčinom dušicom, rukolom, bijelim lukom, biberom, mliječnim proizvodima poput jogurta i raznim sirevima. Salate pripremajte neposredno prije serviranja, a možete ih kratko rashladiti prije konzumiranja.

Salata od portulaka i jogurta

Salatu od portulaka možete pripremiti tako što ćete listove portulaka začiniti jogurtom pomiješanim s maslinovim uljem, mljevenim bijelim lukom i mljevenim biberom.

Salata od portulaka i timijana

Jednostavna salata se priprema od dva rukohvata portulaka i dva rukohvata timijana. Biće vam potrebno i 50 g maslina bez koštica, dva mlada luka ili manja glavica crvenog luka, jedan limun, jedna crvena ljuta paprika (po ukusu), 5 do 6 kašika maslinovog ulja, jedna kašičica sumaka, so.

Priprema se samo od listova koji se dobro operu da se odstrane sve nečistoće. Maline krupno narezati. Pola limuna narezati na kriške pa ih sitnije isjeći, kao i luk. Usitnite ljutu papričicu.

U posudu stavite listove portulaka i timijana, dodajte ostale sastojke i začine: masline, sumak (ili začine po želji). Prelijte prelivom koji ćete pripremiti od soka pola limuna koji vam je preostao, ulje, pola kašičice soli. Sve dobro promiješajte i prelijte. Pospite ljutim paprikama koje možete izostaviti ako ne volite ljuto.

Prijatno!

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci