Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Karpačo od cikle je zdrav i ukusan dodatak svakom obroku

21. Oktobra 2025.2 Minuta čitanja
Karpačo od cikle

Otkrijte kako da pripremite karpačo od cikle, lagano predjelo puno ukusa i boja. Bogat nutrijentima, ovaj recept je idealan za zdravu ishranu i svečane prilike.

Obična cikla je pravi rudnik zdravlja. Bogata je željezom, antioksidansima, vlaknima i vitaminima, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i doprinosi detoksikaciji organizma. Ovo predjelo ne samo da izgleda atraktivno na tanjiru, već se odlikuje bogatim okusom. Jednostavan je za pripremu, a idealan za sve prilike, od brzog ručka do svečane trpeze.

Zdrav obrok

Savršen spoj zdravlja i okusa. Bez glutena, bez dodatih šećera i potpuno biljni, ovaj recept je pogodan za vegetarijance i sve one koji vode računa o zdravlju. Može se služiti kao predjelo, lagani ručak ili prilog uz glavna jela. Zahvaljujući limunovom soku i senfu, ima osvježavajuću notu, dok maslinovo ulje doprinosi punijem ukusu.

Za pripremu vam treba:

  • jedna velika kuhana ili pečena cikla,
  • jedna glavica crvenog luka srednje veličine,
  • jedna mala ljuta crvena paprika,
  • jedna kašičica zrnastog senfa,
  • dvije kašike limunovog soka,
  • dvije kašike maslinovog ulja,
  • pola kašičice soli,
  • za dekoraciju peršun ili rukola.

Ciklu možete skuhati ili ispeći, kuhana će imati blaži okus. Nakon toga potrebno je oguliti, isjeći na četvrtine i zatim tanko narezati i rasporediti po površini tanjira. Crveni luk tanko isijecite na polumjesece i ravnomjerno rasporedite preko. U manjoj posudi pomiješajte senf, limunov sok, maslinovo ulje, so Ako volite ljuto, možete odati sitno isječenu ljutu papriku. Sve sastojke umutite da se dobije ujednačena marinada. Prelijte pripremljenu ciklu i ostavite u frižideru minimalno 1 h da se ukusi prožmu. Prije serviranja ukrasite svježim začinskim biljem poput peršuna, rukole ili mikrobilja.

Foto ilustracija: Pexels

Comments are closed

Povezani članci