Zimnicu ne možemo zamisliti bez kiselih krastavaca. Neki će se držati provjerenih recepata, dok će drugi nekoliko teglica odvojiti za isprobavanje novih recepata i okusa.
Dodaju se biber, lovor i kopar/mirođija
Za pripremu će vam trebati 1 kg malih krastavčića dužine prsta, 50 g soli, šest strukova mirođije/kopra, ¼ l vode, 0,7 l sirćeta sa aromatičnim travama, jedna kašika šećera, dvije kašike bibera u zrnu i dva lista lovora. Krastavce operite pomoću mekane četke i prebacite u cjedilo da se okapaju. Nakon toga ih prebacite u posudu i posolite. Dobro izmiješajte, pokrijte i ostavite 24 h.
Poslije 24 h posušite ih ubrusima, a zatim sa mirođijom/koprom složite u posudu. Prokuhajte vodu i sirće i prelijte preko krastavaca da budu pokriveni tečnošću. Ostavite dva dana, a zatim preliv ocijedite. Krastavce redajte u tegle, a između njih stavljate kopar. Prelivu dodajte biber, šećer i zdrobljene listove lovora. Prokuhajte i odmah prelivajte preko krastavaca u teglama koje brzo zatvorite poklopcom.
Ova količina će biti dovoljna za pet tegli od 370 ml.
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/cucumbers-kiszenie-ma%C5%82osolne-4548037/
Comments are closed