Iz naše kuharice dolazi kolač od šumskog voća i sira koji je užitak za sve ljubitelje kremastih i voćnih deserata. Kombinacija bogatog sira, šumskog voća i blage podloge od keksa stvara savršen balans okusa koji će oduševiti vaše nepce. Brzo se priprema i odličan je izbor za sve prilike, od porodičnih okupljanja do proslava.
Nema pečenja
Za podlogu, izmrvite 250 g petit keksa, pa ih pomiješajte s 120 g otopljenog putera i dvije kašike meda. Dobro promiješajte, a zatim smjesu prebacite u kalup i dobro utapkajte, formirajući ravnu podlogu. Ostavite da se stisne dok pripremate fil.
Za fil, u jednoj posudi pomiješajte 500 g svježeg sira, 200 g vajkrema i 150 g šećera u prahu. U drugoj posudi, dobro umutite 0,4 l vrhnja za šlag, dodajte sok od jednog limuna i po želji malo arome vanilije. Ove dvije smjese spojite i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Prebacite fil u kalup preko podloge od keksa i ravnomjerno ga poravnajte.
Na kraju pripremite preliv od šumskog voća. Uzmite 450 g šumskog voća, propasirajte ga, a zatim ga skuhajte s kesicom preliva za tortu prema uputstvu na pakovanju. Kada se preliv malo ohladi, a još je topao i tečan, prelijte ga preko sirnog fila u kalupu. Ostavite kolač da se potpuno ohladi i stisne pre nego što ga isječete na komade.
Prijatno. Uživajte u svakom zalogaju!
Foto: Freepik
Comments are closed