Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Koštana juha je tradicionalni eliksir koji se vraća u modernu ishranu

30. Septembra 2025.3 Minuta čitanja
Goveđe kosti za juhu

Domaći eliksir bogat kolagenom, mineralima i aminokiselinama. Saznajte kako pripremiti koštanu juhu i zašto je organsko porijeklo ključno.

Domaće, kako drugačije?

Serijal o hrani koja ima lice, priču i porijeklo

I dok su naše bake i nene znale prednosti ovakve juhe za naše zdravlje, mi smo to zaboravili. U eri prerađene hrane i brzih obroka postala je viralni hit u wellness svijetu i nezaobilazan dio ishrane onih koji žele podržati zdravlje crijeva, zglobova i kože. Ipak, postoji jedan važan uslov za njenu stvarnu vrijednost, a to je kvaliteta kostiju.

Šta je koštana juha?

Koštana juha je temeljac napravljen sporim kuhanjem životinjskih kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva, često uz dodatak povrća i sirćeta. U svijetu se reklamira kao superhrana, ali istina je da je ona kod nas domaća već vijekovima. Razlika danas je u dubini okusa i koncentraciji hranjivih tvari: savremeni trend promoviše tamnu, dugokuhanu juhu koja se priprema i do 24 sata.

Iako recept nije nov, način razmišljanja o sastojcima jeste. Da bi koštana juha imala pozitivno djelovanje na naš organizam ključno je da dolazi od životinja iz organskog uzgoja, hranjenih prirodnom hranom, bez hormona i antibiotika. To je važan preduslov, jer se upravo u kostima, koži i hrskavici akumuliraju toksične materije. Dakle, ako pravite juhu za zdravlje, birajte meso, ekološki uzgojene proizvode, po mogućnosti sa pašnjaka.

Zdravstvene prednosti

Koštana juha je daleko više od obične tečnosti s iskuhanim kostima. Njen sastav je idealan za oporavak ljudskog organizma. Sadrži kolagen i želatin koji su podrška za kožu, zglobove i crijeva. Zatim aminokiseline (glicin, prolin) koje su gradivni blokovi proteina i pomoć u detoksikaciji. Odlikuje je bogatstvom minerala, posebno kalcijuma, magnezijuma i fosfora koji su podrška kostima i nervnom sistemu. Glukozamin i hondroitin su prirodna pomoć zdravlju zglobova. Juha je odličan dodatak ishrani kod regulacije težine, jer daje osjećaj sitosti i hidratizira organizam.

Smatra se da redovna konzumacija može pomoći pri oporavku crijevne sluznice ublažavanju upala, pa čak i kod regeneracije kože nakon povreda ili starenja.

Recept za domaću koštanu juhu

Za pripremu vam treba: 1,5 kg goveđih ili pilećih kostiju iz organskog uzgoja, dvije mrkve, dvije stabljike celera, jedan crveni luk, peršun, dvije kašike jabukovog sirćeta, 2 do 3 l hladne vode i po ukusu so i biber.

Kosti zapecite u pećnici do pola sata na 200°C, a zatim ih ubacite u veći lonac, dodajte povrće, sirće i vodu. Kuhajte što duže, to bolje, između 12 do 18 h na nižoj temperaturi. Pileće kosti se mogu kuhati do 24 h, a goveđe i dva dana. Prvo se pusti da proključa, a zatim se temperatura smanji. Najmanje se kuha 6 h kako bi sve korisne materije iz kostiju prešle u tečnost. Povremeno skinite pjenu, nečistoće koje se pojave na površini. Na kraju juhu procijedite, začinite. Možete je čuvati u frižideru ili zamrznuti na duži period.

Možete je koristiti kao bazu za pripremu raznih jela, dodavati u sosove, rižota, variva. Odlična je i kao zamjena za jutarnju kafu. Dnevno se preporučuje konzumacija do 250 ml kako bi se ispoljilo njeno pozitivno djelovanje. Odlična je kod prehlade, za detoksikaciju, ali i za oporavak organizma nakon napora ili bolesti.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci