Običnu krastavost krompira izaziva gljivica Actinomyces (Streptomyces) scabies. Veoma često se javlja i u povoljnim godinama može da se pojavi na 80 % izvađenih krtola. Smanjuju njihovu tržišnu vrijednost i kraste predstavljaju ulazna vrata za druge bolesti, posebno truleži, i za brojne štetočine.
Povećana osjetljivost krtola
Simptomi nisu vidljivi sve dok ne iskopamo krtole, jer se pojavljuju isključivo na njima dok gljivica ne utiče na nadzemni dio biljke krompira. Karakteristični simptomi su kraste na površini krtola, a micelij gljive ne prodire u unutrašnjost tkiva krompira. Kraste mogu biti male, pojedinačne, a kod izuzetno zaraženih krtola cijela površina može biti prekrivena krastama. Njihov prosječni promjer se kreće od 5 do 10 mm.
Prisustvo krasta povećava osjetljivost krtola. Poslije vađenja iz zemlje potrebno ih je očistiti, a zatim prosušiti na sjenovitom mjestu sa dobrom ventilacijom. Temperatura i vlažnost tokom skladištenja su najvažniji faktori koji utiču na dužinu perioda čuvanja.
Najbolje ih je čuvati odvojeno od zdravih krtola i ostalog povrća i voća. Posebno je problematična blizina voća, jer ispušta gasovite materije koje ubrzavaju klijanje krompira. jer emituje Odgovara im prostor koji je suh, taman i hladan. Svjetlost, previsoka vlaga i niska temperatura su najveći neprijatelji uskladištenog krompira. Optimalna temperatura se kreće od 4 do 9 °C, a na temperaturi višoj od 10 °C počinje da klija.
Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Streptomyces_scabiei#/media/File:Common_scab_on_potato.jpg
Comments are closed