Sočni i aromatični plodovi krušaka su savršeni su za pripremu džema koji će obogatiti svaku trpezu. Džem od krušaka je zdrav izbor, jer kruške sadrže vlakna i vitamine koji su korisni za organizam. Otkrivamo vam kako da pripremiti savršen džem koji će vas osvojiti svojim ukusom i aromom, kao i nekoliko savjeta za njegovu upotrebu.
Okus kruške za zimske dane
Za pripremu ovog ukusnog džema, potrebni su vam sledeći sastojci: 1 kg zrelih krušaka, dva limuna (korica i sok), jedna korica cimeta, četiri karanfilčića, 1 kg šećera, 5 g limuntusa i 10 g želatina u prahu.
Oprane kruške ogulite, prepolovite i uklonite sjemenu ložu. Zatim ih isjecite na tanke šnitice i stavite u veliku posudu. Dodajte sok i naribanu koricu limuna. Oni daju kiselkastu svježinu i pomažu očuvanju boje i ukusa džema. Dodajte začine: cimet, karanfilčiće, šećer, limuntus i želatin. Ove komponente se savršeno nadopunjuju i stvaraju složen i bogat ukus.
Sve sastojke dobro izmješajte, a zatim pritisnite težim tanjirom. Pokrijte čistom krpom i ostavite preko noći u frižideru. Ovaj korak pomaže da kruške puste svoju prirodnu slatkoću i sok, čime se postiže intenzivniji ukus. Sledećeg dana, prespite sadržaj u šerpu i kuvajte na višoj temperaturi uz stalno mješanje. Kada prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta. Uklonite cimet i karanfilčiće, a zatim odmah sipajte vreli džem u prethodno sterilizovane tegle. Zatvorite ih odmah, kako biste zadržali svu svježinu i aromu.
Džem od krušaka može se koristiti na bezbroj načina. Savršen je za mazanje na hljebu ili tostu, kao dodatak jogurtu i kao preliv za palačinke i torte. Njegova prirodna slatkoća i aromatična nota začina donose dašak jeseni u svaki obrok. Priprema ovog džema ne zahtjeva mnogo vremena, a rezultat će vas oduševiti. Uživajte u čarima domaće kuhinje i dijelite ovaj slatki užitak sa svojim najdražima!
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed