Kratka rezidba vinove loze predstavlja ključnu tehniku za vinogradare koji žele da postignu optimalnu rodnost i kvalitet grožđa. Ova metoda je naročito korisna za sorte koje imaju visok potencijal rodnosti u okcima pri osnovi lastara. S obzirom na specifične potrebe različitih sorti, postoje varijacije u primjeni kratke rezidbe, čiji je cilj da se obezbijedi što veća efikasnost u proizvodnji, uz minimizaciju mogućih problema sa kvalitetom grožđa.
Rezidba za sorte koje rađaju na prvim okcima
Kratka rezidba je naročito efikasna kod sorti vinove loze u kojima su prva okca pri osnovi lastara veoma rodna. Za ove sorte, ostavljanje većeg broja kondira ili lukova može dovesti do razvoja većeg broja grozdova lošijeg kvaliteta. Zbog toga se primjenjuje rezidba u kojoj se ostavlja samo kratki kondir sa dva do tri okca. Novi kondir se formira od lastara koji su se razvijali pri osnovi prošlogodišnjeg kondira, dok se svi ostali lastari i dio prošlogodišnjeg kondira uklanjaju. Ovaj tip rezidbe je poznat kao „kondir na kondir“, jer se oslanja na prethodni kondir za proizvodnju nove vegetacije i plodova.
Varijacije u primjeni kratke rezidbe
Kod nekih sorti poput Muskat Hamburga, Kardinala i Vranaca, koji se takođe odlikuju visokom rodnošću okaca pri osnovi lastara, koristi se nešto kompleksniji pristup. Za ove sorte, kombinacija kratkih i dugih kondira u istoj rezidbi daje najbolje rezultate. Na ovaj način se maksimalno koriste rodna okca, poput trećeg i četvrtog, za postizanje većeg prinosa grožđa. Sledeće godine, dugi kondiri se skraćuju do osnove, dok se na kratkim kondirima viši lastari orezuju na duže, a niži na kraće kondire sa dva okca. Ovaj pristup sprečava izduživanje rodnih dijelova i čuva stabilnost čokota, održavajući zdravu strukturu vinove loze.
Foto: Pixabay
Comments are closed