Tražite ukusan, lagan i hranjiv zalogaj koji ne uključuje meso, a opet pruža puninu ukusa? Pašteta od slanutka i oraha je savršen izbor! Bilo da postite, tražite vegansku alternativu ili jednostavno želite zdravi namaz koji se brzo sprema, ovaj recept je za vas. Odlična je kao doručak, užina ili predjelo koje možete poslužiti uz povrće, čips ili hljeb.
Savršeno kremasta pašteta bez mesa
Sastojci za paštetu: 50 g oraha, 100 g slanutka ili leblebije, 80 g crvenog luka, dva češnja češnjaka, jedna supena kašika ulja, jedna kašika soka od limuna, so i biber po ukusu.
Za serviranje: po želji paprika, maslina, svježe začinsko bilje po vašem izboru.
Očistite crveni i bijeli luk te ih sitno nasjeckajte. Na zagrijanom ulju lagano propržite lukove dok ne omekšaju i dobiju zlatnu boju. Koristite već kuhani slanutak (iz konzerve ili prethodno skuhan), ali obavezno sačuvajte malo tečnosti iz konzerve. U blender dodajte ocijeđeni slanutak i proprženi luk. Dodajte jednu do dvije kutljače sačuvane tečnosti od slanutka i miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
Orahe lagano tostirajte na suhoj tavi 2 do 3 minute na srednjoj vatri, dok ne počnu puštati miris. Ostavite ih da se ohlade pa ih sitno nasjeckajte nožem. Usitnjene orahe, sok od limuna, so i biber dodajte u smjesu od slanutka i luka. Sve još jednom kratko izblendajte da se sastojci povežu, ali da se orašasti komadići još uvijek lagano osjete.
Paštetu prebacite u zdjelu i dekorišite po želji sjeckanom paprikom, maslinama ili svježim začinskim biljem. Poslužite uz hljeb, krekere ili štapiće od svježeg povrća.
Foto: Freepik
Comments are closed