Da li zalijevate krompir ili smatrate da je to nepotrebno? Kada je u pitanju voda biljke ove vrste povrća su veliki potrošači. Osim bujne zelene nadzemne mase, u zemlji se formiraju sočne krtole.
Litri i litri vode
Obično mislimo da nije potrebno zalijevati usjev. Kada pogledamo polje krompira vidimo bujno zelenilo koje skoro u potpunosti prekriva parcelu. Mislimo da tolika zelena masa smanjuje isparavanje iz zemlje i gubitak vlage. Krtole su pokrivene zemljom i imaju dovoljno vlage.
Da li je stvarno tako? Ili moramo obratiti pažnju na snabdjevenost vodom?
Prvo moramo shvatiti da u toku sezone iz jedna biljka (u svakodnevnom govoru koristimo pojmove jedna kućica ili jedan grm krompira) u toku sezone ispari do 70 l vode. Da je za formiranje težinskog jednog dijela suhe materije potrebno i do 600 dijelova vode.
Potreba varira u zavisnosti od razvojne faze, a najveća je od početka formiranja i intenzivnog rasta krtola. Što je veća temperatura, veća je potrošnja. To je naročito izraženo na pjeskovitom zemljištu koje slabo zadržava vlagu.
Ključnu ulogu u formiranju krtola igra vlažnost zemljišta i temperatura. One se prestaju formirati kada je temperatura iznad 28°C. Dodamo li tome nedostatak vlage dolazi do izuzetnog smanjenja prinosa.
Zalijevanje i zagrtanje
Da li ćemo krompir zalijevati ili ne zavisi od uslova i potreba usjeva. Moramo u obzir uzeti faktore poput kvaliteta i tipa zemljišta, temperature i vlažnosti zemlje i vazduha.
Kada se provodi zalijevanje potrebno je da osigura kontinuitet, da ne dolazi do ekstrema u vlažnosti što može dovesti do deformisanja i pucanja krtola. Minimalna potrošnja vode po biljci je 3 litre.
Zalijevanje je najbolje obaviti u večernjim satima, a sledećeg dana obaviti zagrtanje kako bi što više osigurali ujednačenu vlažnost zemljišta. Jednostavan metod za ocjenjivanje da li je potrebno zalijevanje je da zabodete prst u zemlju pored krompira i ako je zemlja suha u dubini do 5 cm biljke pate od nedostatka vlage i potrebno je zalijevanje. U nekim slučajevima može doći do vidljivih simptoma uvenuća i uvijanja listova.
Comments are closed