Ovaj recept za grilovane mlade tikvice sa marinadom od bijelog luka i svježih začina je savršen način da uživate u svježim i zdravim sastojcima tokom ljetnjih dana. Uživajte u bogatom ukusu zelenih tikvica u kombinaciji sa aromatičnim prelivom koji će probuditi vaša čula!
Izaberite začine
Priprema je jednostavna, a izborom začina možete napraviti jelo jedinstvenog okusa. Listove kopra možete zamijeniti peršinom, ali okus nije tako intenzivan i osvježavajući kao kada koristite kopar. Osim toga, možete koristiti bosiljak i/ili mentu.
Za ljubitelje mediteranske kuhinje idealna će biti kombinacija maslinovog ulja, bijelog luka, sirćeta i svježe mente i bosiljka. Pripremljene tikvice se odlično slažu sa pestom ili sosom od jogurta sa bijelim lukom i limunovim sokom. Ko voli azijsku kuhinju odličan je izbor soja sosa, đumbira i ulja od sjemenki.
Iz marinade možete izostaviti sirće, ako ne volite taj okus ili ga zamijeniti sokom od limuna. Ako volite intenzivnije začine koristite biber, sušenu slatku ili ljutu papriku. Na vama je da eksperimentišete i odaberete najbolju marinadu za sebe.
Lagani, ljetni recept
Za pripremu grilovanih tikvica biće vam potrebne tikvice i za pripremu marinade: ulje, so, sirće, svježi biljni začini. Količinu prilagodite svojim potrebama.
Tikvice dobro operite. Zatim uklonite krajeve i narežite ih na šnite po dužini, debljine od 3 do 5 mm kako bi se brzo ispekli. Možete ih grilovati na grilu ili gril tavi. Dovoljno je da ih pečemo tek nekoliko minuta sa svake strane.
Marinadu pripremite posebno od ulja, soli, bijelog luka, svježih začina i sirćeta. Sve dobro promiješajte. Gotove tikvice redajte u posudu, lagano prelijte marinadom i poklopite. Postupak ponavljajte dok ne utrošite tikvice i marinadu.
Pripremljene grilovane tikvice prelivene marinadom se mogu čuvati u frižideru jedan do dva dana u hermetički zatvorenoj posudi.
Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept za tikvice sigurno će oduševiti vaše goste svojim bogatim ukusom i svježinom. Uživajte u ovom ljetnom jelu!
Comments are closed