Ljeto je u punom jeku, bašte i pijace obiluju svježim povrćem i pravo je vrijeme za lagan, sezonski ručak koji ne traži mnogo truda, ali zato daje maksimalan ukus. Ovo povrtno varivo iz pećnice s patlidžanima i tikvicama je sve što volimo kod ljetne kuhinje: sočno, aromatično i hranjivo, a uz to bez stajanja pored šporeta. Savršeno za dane kad želiš nešto lagano, ali konkretno, bilo da jedeš sam, u paru ili s cijelom porodicom.
Pun okus povrća
Od namirnica vam trebaju mlade tikvice, patlidžani, glavica crvenog luka, nekoliko čenova bijelog luka, maslinovo ulje, paradajz sos, so, listovi peršuna, korijandera. Odnos tikvica i patlidžana je 2:1,5. Količinu prilagođavamo broju osoba koje će jesti, kao i začine. Osnova je da se tikvice, patlidžani i luk ispeku u pećnici.
Tikvice operite i, ako su tanke i mlade, samo ih isijecite, bez guljenja. Prerežite ih po dužini, pa opet po širini i isijecite na komade debljine oko 2 cm. Mlade patlidžane narežite na slične komade. Guljenje je stvar ukusa, jer kora dodaje teksturu, ali i gorčinu. Luk ogulite i isijecite na polukrugove širine 2 cm. Bijeli luk i začinsko bilje sitno nasjeckajte. Jedan dio ćete dodati u povrće prije pečenja, a drugi dio na kraju kad se jelo prokrčka.
Sve ubacite u veliku posudu. Posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem i dobro promiješajte, najbolje rukama, da se svi komadi fino premažu uljem i začinima. Rasporedite povrće u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15 do 20 minuta. Povremeno promiješajte da se lijepo i ravnomjerno zapeče.
Pečeno povrće prebacite u šerpu. Dodajte paradajz sos (ili pasirani paradajz), malo vode ako je potrebno, još malo ulja i prstohvat aleve paprike. Poklopite i lagano krčkajte još 7 do 10 minuta. Pred kraj dodajte svježi peršun i/ili korijander za dodatnu svježinu. Promiješajte
Prijatno!
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed