Mrkva je jedno od najpoznatijih i najčešće konzumiranih korjenastih povrća koje je prisutno u gotovo svakodnevnoj ishrani. Osim što je ukusna, ona je i izuzetno hranjiva, bogata vitaminima i vlaknima, te se često koristi i u narodnoj medicini.
Prirodni lijek za prehladu
Sirova mrkva srednje veličine teži oko 100 grama i sadrži samo 33 kcal. Osim toga, u njoj se nalazi 5,1 g ugljenih hidrata, 1 g proteina i samo 0,2 g masti. Mrkva je odličan izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u poboljšanju sitosti i regulaciji nivoa šećera u krvi. U jednoj porciji možete unijeti i 3,6 g vlakana, što doprinosi zdravlju probavnog sistema. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti, mrkva je vrlo cijenjena i u narodnoj medicini, a često se koristi za poboljšanje imuniteta i zdravlja probave.
Sirup od mrkve i meda
Kombinacija mrkve i meda ima mnoge koristi za zdravlje, posebno kada je riječ o jačanju imuniteta i ublažavanju simptoma prehlade. Sirup od mrkve i meda je izuzetno efikasan u borbi protiv upornog kašlja i stomačnih problema. Sadrži vitamine A, C i K, koji pomažu u jačanju imuniteta, dok med dodatno pojačava antibakterijska i antivirusna svojstva. Ovaj domaći sirup može se pripremiti jednostavno, a u nastavku donosimo recept
Trebaće vam: 500 g šargarepe, dvije kašičice sjeckanog korijena đumbira i tri kašike meda.
Korijen mrkve operite, narežite na manje komade i stavite je u šerpu sa vodom. Kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne omekša, a zatim dodajte sjeckani đumbir i kuhajte još nekoliko minuta. Procijedite povrće u cjedilu i sačuvajte tečnost. Izmiksajte mrkvu i đumbir dok ne postanu glatki.
U mlaku tečnost dodajte med i dobro promješajte. Tečnost uspite u izmiksanu mrkvu i đumbir. Ponovo promiješajte da se dobije ujednačen sirup koji čuvate u frižideru do sedam dana. Ovaj sirup ne samo da ublažava simptome prehlade, već i pomaže u održavanju zdravlja tokom hladnih mjeseci.
Foto: Pixabay
Comments are closed