Otkrijte tajne ljubičastog bosiljka, kako ga uzgajati kod kuće, koristiti u gastronomiji i uživati u njegovoj aromi i boji.
Kada kažemo bosiljak pomislimo na mirisnu, zelenu biljku, ali postoji ljubičasti nenametljiv srodnik s fascinantnim osobinama. Za razliku od klasičnog zelenog bosiljka, ima složeniji miris i bogat je antocijaninima, prirodnim pigmentima koji biljci daju jedinstvenu boju i dodatnu antioksidativnu vrijednost. Izuzetno je dekorativan u dvorištu, bašti, ali i u jelima. Ako volite boje, onda je pravi izbor za sledeću sezonu.
Zašto volimo ljubičasti bosiljak?
Njegova intenzivna aroma i bogata tamna boja čine ga ne samo ukusnim začinom, već i estetskim dodatkom. Uz minimalnu njegu, dovoljno sunčeve svjetlosti i pravilnu žetvu, možete uživati u ovoj aromatičnoj biljci gotovo cijelu sezonu. Bilo da ga koristite u pestu, salatama ili kao dekoraciju jela, ljubičasti bosiljak unijet će dašak kreativnosti i mediteranskog šarma u vašu kuhinju i dom.

Od zelenog bosiljka se razlikuje u boji, okusu i nutritivnim svojstvima. Njegovi listovi variraju od tamnoljubičaste do jarko ljubičaste, a miris je intenzivniji. Osim što obogaćuje okus, im intenzivan miris, sadrži antocijanine koji imaju antioksidativna svojstva i čine ga vizualno atraktivnim u jelima. Odličan je dodatak salatama, umacima, za razna topla i hladna jela i za dekoraciju.
Kako ga uzgajati kod kuće?
Njegov uzgoj nije komplikovan, ali i on zahtjeva određene uslove kako bi biljke bile bujne i zdrave. Voli svjetlost i posadite ga na sunčane lokacije, sa najmanje 6 h izloženosti suncu. Kada ga uzgajate na prozorskoj dasci ili terasi birajte one okrenute prema jugu ili jugoistoku. Za sjetvu i uzgajanje u saksijama koristite supstrate koji su rahli, bogati organskim materijama. Idealna mješavina je univerzalna zemlja za saksije s dodatkom pijeska, koji sprječava zadržavanje viška vode i truljenje korijena.
Sjeme se posije plitko. Optimalna temperatura za klijanje je oko 20 °C, kada niče za sedam do deset dana. Minimalna noćna temperatura koja potiče rast biljke je 15 °C. Kada ga sijete u ovom periodu, za uzgoj kao kuhinjskog začina, neophodno je obezbijediti osvjetljenje. Za sadnju na otvorenom sjetva se obavlja u februaru, martu ili aprilu u zavisnosti od klimatskih uslova.
Zalijevajte ga umjereno, da supstrat bude blago vlažan. U vrijeme intenzivnog rasta na svakih 15 dana dodajte biljna hraniva. Ako ste biljku jesenas unijeli i držite u stanu preko zime, smanjite zalijevanje i osigurajte dovoljno svjetla. Osjetljiv je na nedostatak svjetlosti i na negativnu temperaturu.
Upotreba u gastronomiji
Listove i mlade grančice berite s vrha, jer će se iz baznih pupoljaka razviti nove grančice. Najukusniji su svježi listovi, dok starije stabljike postaju drvenaste i manje pogodne za jelo. Cvjetovi su jestivi i dodaju dekorativnu i aromatičnu vrijednost jelima.
Za više tekstova podržite moj rad uplatom na

Autor: Ranka Vojnović
Foto: Ranka Vojnović










Comments are closed