Miris ljeta tokom zime donosi nam marmelada od dinje koja je sočna, mirisna, ukusna, sa jedinstvenom aromom i bojom. Recept je jednostavan, a rezultat je ukusna slastica. Od dinje možete pripremiti i razne druge proizvode poput sorbeta
Minimalni sastojci, maksimalna aroma
Za pripremu vam treba 300 g mesa dinje i 200 g kristal šećera. Težina mesa ploda se odnosi na očišćeno meso, bez kore i sjemena. Birajte plodove koji su slatki, aromatični. U slučaju da je manje aromatična na kraju kuhanja marmelade dodajte joj malo soka od limuna.
Kako prepoznati da li je dinja zrela?
Meso ploda isijecite na kocke srednje veličine i stavite u emajliranu posudu. Dodajte šećer, promiješajte i ostavite da pusti vlastiti sok. Zatim zagrijavajte na srednjoj temperaturi da se šećer otopi i ubrzo će komadi dinje da plutaju u slatkom soku. Povremeno promiješajte i kuhate na laganoj temperaturi od 30 do 40 minuta. Komadi dinje postaju prozirni, a sirup dobiva tamniju boju.
Kad masa omekša, usitnite je štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete svilenkast pire. Pazite, jer je masa vrela i lako se možete opeći. Ovakva marmelada se može odmah jesti. Ako pravite slatku zimnicu, prokuhajte još jednom i sipajte vruće u sterilne tegle. Odmah zatvorite i okrenite naopako na nekoliko minuta.
Ovaj mirisni džem savršen je uz palačinke, uz komadić sira, kao premaz za topli tost ili kao fil za kolače. Uživajte u okusu ljeta i tokom zime.
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed