Voće i povrće su osnova zdrave prehrane, ali mnoge vrste sadrže ostatke pesticida koji mogu imati štetne posljedice po zdravlje. EWG-ov Vodič za kupce o pesticidima u proizvodim za 2025. godinu otkriva koje su namirnice najviše, a koje najmanje kontaminirane. Ove godine, vodič uključuje i novu procjenu toksičnosti pesticida, dodatni korak ka boljem razumijevanju potencijalnih rizika za potrošače.
Namirnice s najmanje ostataka pesticida: Clean Fifteen 2025
Gotovo 60% testiranih uzoraka iz ove grupe nije sadržavalo nikakve uočljive ostatke pesticida. Kod ostalih su tragovi bili minimalni i s niskom toksičnošću.
Na ovoj listi nalaze se: ananas, slatki kukuruz (svjež i smrznut), avokado, papaja, luk, slatki grašak (smrznut), šparoge, kupus, lubenica, karfiol, banane, mango, mrkva, gljive, kivi.
Banane i karfiol su nove na listi za ovu godinu. Avokado, luk i ananas su među proizvodima s najnižom ukupnom toksičnošću pesticida.
Namirnice s najviše ostataka pesticida: Dirty Dozen 2025
Više od 95 % uzoraka u ovoj kategoriji imalo je mjerljive količine pesticida, uključujući kombinacije različitih hemikalija, od kojih su mnoge visoko toksične. Samo 16 % uzoraka imalo je više od jednog pesticida.
Svoje mjesto na ovoj listi zauzeli su: špinat, jagode, kelj, raštika i lisnato povrće, grožđe, breskve, trešnje, nektarine, kruške, jabuke, kupine, borovnice, krompir. Dodatno kontaminirani proizvodi su ljuta i babura paprika.
Kupine i krompir su novi na listi. Kod većine proizvoda pronađeno je četiri ili više različitih pesticida po uzorku. Poseban problem je zeleni pasulj u kome su otkriveni pesticidi zabranjeni još 2011. godine.
Kako smanjiti izloženost pesticidima?
Birajte organsko, posebno za proizvode s liste Dirty Dozen 2025, Dobro operite voće i povrće prije konzumacije. Zamrznute opcije često imaju niže nivoe pesticida i mogu biti pristupačnije. Jedite raznovrsno, jer rotacija namirnica može smanjiti ukupnu izloženost pesticidima.
Foto: Pixabay













Comments are closed