Padrón paprike, s svojom bogatom i pomalo tajanstvenom poviješću, donose jedinstven okus i uzbuđenje u svaku kuhinju. Ova mala, ali snažna sorta paprike iz Španjolske postala je poznata po svojoj nepredvidivoj ljutini i jednostavnom načinu pripreme. Ako želite dodati šarmantni španski dodir svom jelovniku, Padrón paprike su pravi izbor.
Plodovi ljutinu dobijaju kad narastu
Padrón paprike su sitni plodovi, obično sa dvije do tri komore, trouglastog preseka i tankog mesa. Ova sorta se karakterizira poluranim ciklusom rasta. Najbolje rezultate ćete postići ako plodove berete u mladom stanju, kada su dugi oko 2 do 3 cm i zelene boje. Zanimljivo je da ove paprike stječu svoj pikantan okus tek nakon što dostignu određenu veličinu, što ih čini uzbudljivim izborom za ljubitelje začinjene hrane.
Za uspješno uzgoj Padrón paprika, presadite ih kada imaju 5 do 6 listova i visinu od oko 15 cm. Držite zemlju rastresitom i sa dovoljno vlage kako bi biljke optimalno rasle. Preporučena gustina sadnje je 0,75 do 1 kg/ha, a okvir za sadnju 70×40 cm. Sjemenke se sade na dubini od 1 cm i klijaju pri temperaturama između 7-30°C.
Rulet za ljuto
Padrón paprike potječu iz La Coruñe, regije na sjeverozapadu Španjolske. Poznate su po poznatoj izreci: „Padrón paprike, neke su ljute, a druge nisu“. Ova sortna paprika je posebno zanimljiva jer među njima otprilike 15% može biti znatno ljutih, što konzumaciju čini zabavnom i nepredvidivom.
Obično se pripremaju tako što se ispeku na roštilju ili u tiganju. Evo jednostavnog recepta za savršene Padrón paprike:
- U velikom tiganju zagrijte ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte Padrón paprike i dinstajte ih uz stalno miješanje oko 7 do 8 minuta, dok ne dobiju lijepu, zapečenu boju.
- Posolite ih krupnom solju i nastavite dinstati još 1 minut.
Servirajte tople kao ukusnu i začinjenu užinu, savršenu za svaki obrok ili kao predjelo za vaše goste. Uživajte u njihovom jedinstvenom okusu i iznenadnoj ljutini koja čini svako jelo nezaboravnim!
Comments are closed