Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Pastrmka sa sosom od povrća

17. Februara 2025.3 Minuta čitanja

Pastrmka je jedno od najukusnijih jela koje možete pripremiti, a u kombinaciji sa bogatim sosom od povrća, postaje pravo gastronomsko iskustvo. Ovaj recept donosi savršeni spoj pečene ribe i aromatičnog povrća, obogaćenog bijelim vinom i začinskim biljem. Služite je uz dinstanu rižu ili prilog po vašem izboru, i uživajte u jednostavnom, ali sofisticiranom jelu koje je idealno za bilo koji obrok.

Ovo jelo je savršeno za obiteljske obroke, ali i kao elegantna opcija za goste. Ukoliko želite, možete dodati i malo sjeckanog peršuna ili celera na vrh za dodatnu svježinu. Pastrmka sa sosom od povrća donosi bogatstvo okusa, a uz prilog po izboru, pruža potpuno i uravnoteženo jelo.

Savršeno jelo od ribe

Sastojci: četiri pastrmke, 200 g crvenog luka, 200 g paprike, 300 g paradajza, 300 g dinstane riže, so, biber, ljuta paprika, bijeli luk, bijelo vino, list peršina, list celera, ulje.

Priprema sosa od povrća: Za početak, crni luk ogulite i isjecite na rebarca. Pržite ga na malo ulja dok ne postane staklast i omekša. Zatim dodajte papriku isečenu na kockice i propržite je dok ne omekša i lagano porumeni. Sledeći korak je dodavanje paradajza, koji takođe treba iseći na kockice. Nastavite dinstati povrće dok se svi sastojci dobro povežu. Posolite, pobiberite po ukusu, a zatim dodajte malo bijelog vina. U ovoj fazi možete dodati i bijeli luk (isjeckan na sitno) zajedno sa listovima peršuna i celera, koji će dati jelu posebnu aromu. Dodajte malo ljute paprike ako volite začinjeniji okus. Ovaj sos treba dinstati dok povrće ne omekša i svi okusi se prožmu.

Ispecite pastrmke i spojite jelo

Pastrmke očistite, posolite, pobiberite, pospite malo ulja na ribu i pripremite roštilj ili tavu. Pecite ribu dok ne postane zlatno smeđa i sočna iznutra.

Kao prilog, možete poslužiti dinstanu rižu, koja se savršeno slaže sa sosom i ribom. Po želji, možete odabrati i neki drugi prilog, kao što je pečeno povrće ili krompir. Kada je pastrmka gotova, prelijte je pripremljenim sosom od povrća i servirajte uz rižu ili drugi prilog po izboru.

Uživajte u ovoj kombinaciji ribe i povrća koja je prava poslastica za vaše nepce!

Prijatno!

Foto: Freepik

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci