Pastrmka je jedno od najukusnijih jela koje možete pripremiti, a u kombinaciji sa bogatim sosom od povrća, postaje pravo gastronomsko iskustvo. Ovaj recept donosi savršeni spoj pečene ribe i aromatičnog povrća, obogaćenog bijelim vinom i začinskim biljem. Služite je uz dinstanu rižu ili prilog po vašem izboru, i uživajte u jednostavnom, ali sofisticiranom jelu koje je idealno za bilo koji obrok.
Ovo jelo je savršeno za obiteljske obroke, ali i kao elegantna opcija za goste. Ukoliko želite, možete dodati i malo sjeckanog peršuna ili celera na vrh za dodatnu svježinu. Pastrmka sa sosom od povrća donosi bogatstvo okusa, a uz prilog po izboru, pruža potpuno i uravnoteženo jelo.
Savršeno jelo od ribe
Sastojci: četiri pastrmke, 200 g crvenog luka, 200 g paprike, 300 g paradajza, 300 g dinstane riže, so, biber, ljuta paprika, bijeli luk, bijelo vino, list peršina, list celera, ulje.
Priprema sosa od povrća: Za početak, crni luk ogulite i isjecite na rebarca. Pržite ga na malo ulja dok ne postane staklast i omekša. Zatim dodajte papriku isečenu na kockice i propržite je dok ne omekša i lagano porumeni. Sledeći korak je dodavanje paradajza, koji takođe treba iseći na kockice. Nastavite dinstati povrće dok se svi sastojci dobro povežu. Posolite, pobiberite po ukusu, a zatim dodajte malo bijelog vina. U ovoj fazi možete dodati i bijeli luk (isjeckan na sitno) zajedno sa listovima peršuna i celera, koji će dati jelu posebnu aromu. Dodajte malo ljute paprike ako volite začinjeniji okus. Ovaj sos treba dinstati dok povrće ne omekša i svi okusi se prožmu.
Ispecite pastrmke i spojite jelo
Pastrmke očistite, posolite, pobiberite, pospite malo ulja na ribu i pripremite roštilj ili tavu. Pecite ribu dok ne postane zlatno smeđa i sočna iznutra.
Kao prilog, možete poslužiti dinstanu rižu, koja se savršeno slaže sa sosom i ribom. Po želji, možete odabrati i neki drugi prilog, kao što je pečeno povrće ili krompir. Kada je pastrmka gotova, prelijte je pripremljenim sosom od povrća i servirajte uz rižu ili drugi prilog po izboru.
Uživajte u ovoj kombinaciji ribe i povrća koja je prava poslastica za vaše nepce!
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed