Osvježavajuća ljetna salata ili sos. Priprema se brzo, od jeftinih sastojaka, osim maslinovog ulja. Možte ga zamijeniti običnim biljnim uljem, ali okus neće biti tako intenzivan.
- 7 do 8 kašika grčkog jogurta (može se koristiti kozji ili bilo koji drugi)
- 1 češanj bijelog luka, zgnječen
- 4 mlada krastavca
- 1 kašika maslinovog ulja, plus još malo za posipanje
- 1 kašičica morske soli
- 2 kašike sitno sjeckanog svježeg kopra/mirođije
Priprema je jednostavna, brza i laka.
Krastavce operite, odrežite vrhove i isecite ih po dužini. Koristite kašičicu da ostružete i uklonite sjemenke. Krupno ih izrendajte, posolite ih i ostavite u cjedilu da se ocijedi višak tečnosti, oko 15 minuta. Zatim ih pritisnite stražnjom stranom kašike kako biste ih ocijedili od suvišne tečnosti.
U drugoj posudi izgnječite bijeli luk i pomiješajte ga s maslinovim uljem. Zatim u jogurt dodajte smjesu bijelog luka s maslinovim uljem, pa umiješajte ocijeđene krastavce. Probajte i po potrebi dodajte so. Promiješajte i dodajte usitnjen kopar.
Poslužite tzatziki salatu posutu dodatnim koprom i prelivenu malo maslinovog ulja. Ovaj recept je jednostavan za pripremu i idealan kao osvježavajući prilog uz mnoga jela.
Foto ilustracija: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-yogurt-meal-brown-wooden-desk-food-yogurt-meat_10187433.htm#fromView=search&page=1&position=11&uuid=501d71d2-f578-41ef-8ae3-eb28f7178fdb
Comments are closed