Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Tzatziki sos

14. srpnja 2024.2 Minuta čitanja

Osvježavajuća ljetna salata ili sos. Priprema se brzo, od jeftinih sastojaka, osim maslinovog ulja. Možte ga zamijeniti običnim biljnim uljem, ali okus neće biti tako intenzivan.

  • 7 do 8 kašika grčkog jogurta (može se koristiti kozji ili bilo koji drugi)
  • 1 češanj bijelog luka, zgnječen
  • 4 mlada krastavca
  • 1 kašika maslinovog ulja, plus još malo za posipanje
  • 1 kašičica morske soli
  • 2 kašike sitno sjeckanog svježeg kopra/mirođije

Priprema je jednostavna, brza i laka.

Krastavce operite, odrežite vrhove i isecite ih po dužini. Koristite kašičicu da ostružete i uklonite sjemenke. Krupno ih izrendajte, posolite ih i ostavite u cjedilu da se ocijedi višak tečnosti, oko 15 minuta. Zatim ih pritisnite stražnjom stranom kašike kako biste ih ocijedili od suvišne tečnosti.

U drugoj posudi izgnječite bijeli luk i pomiješajte ga s maslinovim uljem. Zatim u jogurt dodajte smjesu bijelog luka s maslinovim uljem, pa umiješajte ocijeđene krastavce. Probajte i po potrebi dodajte so. Promiješajte i dodajte usitnjen kopar.

Poslužite tzatziki salatu posutu dodatnim koprom i prelivenu malo maslinovog ulja. Ovaj recept je jednostavan za pripremu i idealan kao osvježavajući prilog uz mnoga jela.

Foto ilustracija: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-yogurt-meal-brown-wooden-desk-food-yogurt-meat_10187433.htm#fromView=search&page=1&position=11&uuid=501d71d2-f578-41ef-8ae3-eb28f7178fdb

Comments are closed

Povezani članci