Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Pizza na metar: Ukusna i jednostavna za pripremu

5. Novembra 2024.2 Minuta čitanja

Pizza na metar je idealno jelo za ljubitelje pizzâ koje žele nešto novo i drugačije. Ova varijanta omiljenog talijanskog jela ne samo da je jednostavna za pripremu, već je i pogodna za veće društvo, jer se može pripremiti u velikim količinama. Kombinacija kremaste mocarele, sočnih krompira i mirisnog peršuna čini ovu pizzu neodoljivom, dok tijesto koje je mekano i hrskavo na rubovima daje pravi užitak u svakom zalogaju.

Sastojci: 200 g brašna, 10 g kvasca, dvije kašike ulja, 0,5 dl vode, tri do četiri krompira,150 g mocarele, četiri do pet kašika ulja (za podmazivanje pleha i pizze), peršin i so.

Za pripremu u mlaku vodu dodajte kvasac i ostavite da se aktivira. Zatim, u udubljenje u brašnu stavite aktivirani kvasac, dvije kašike ulja i ¼ kašičice soli. Umijesite glatko i elastično tijesto, koje stavite u posudu, prekrijte krpom i ostavite da naraste oko 30 minuta, odnosno da udvostruči volumen. U međuvremenu, skuhajte krompir, ogulite ga i narežite na kolutove debljine oko 1 cm. Mocarelu narendajte, a peršun sitno usitnite. Kada tijesto naraste, premijesite ga, pa ga rastanjite i stavite na pouljen pleh. Na tijesto ravnomjerno rasporedite kolutove krompira, pospite narendanim mocarelom i peršunom, a zatim sve prelijte s nekoliko kašika ulja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200–220°C oko 20 minuta, dok pizza ne dobije zlatno-smeđu boju.

Po želji, pizzu možete dodatno začiniti po ukusu, dodajući začine poput bijelog luka, bibera ili origana.

Ova pizza na metar je savršena za sve prilike, bilo da je poslužujete na porodičnoj večeri, zabavi ili kao užinu. Uživajte u jednostavnim, ali divnim okusima!

Foto: Pixaby

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci