Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Povtarstvo

Planiramo sijati povrće? Šta prvo treba uraditi sa sjemenom?

25. Decembra 2024.2 Minuta čitanja

Sjetva povrća je uvijek uzbudljiv trenutak, ali da bi bila uspješna, važno je pravilno pripremiti sjeme prije nego što ga posijemo. Ako se sjemenke ne obrade kako treba, može doći do niske klijavosti ili do potpunog izostanka klijanja. Klice mogu niknuti nasumično, klijanje i nicanje mogu biti dugotrajni, što onemogućava pravovremeno prepoznavanje problema. Zbog toga je važno obaviti nekoliko ključnih priprema kako bi se povećala uspješnost klijanja i zaštitile biljke.

Metode pripreme sjemena za sjetvu

Prvo što treba učiniti prilikom pripreme sjemena je njegov pregled i sortiranje. Ovaj korak uključuje odbacivanje sjemenki koje su oštećene, prazne ili imaju izmjenjenu boju. Samo zdravo i ujednačeno sjeme, koje je u skladu s vrstom biljke, treba ostati. U nekim vrstama, poput tikvica i bundeva, važno je da sjeme bude puno na dodir, što je znak da je kvalitetno.

Sljedeći korak je kalibracija. Ova faza omogućava da se odvoje dobre sjemenki od loših, što se postiže pomoću jednostavnog rastvora soli. Za pripremu rastvora, potrebno je rastvoriti 30 do 50 g soli u 1 l vode. U ovu tečnost stavljamo sjeme, promiješamo ga i ostavimo da odstoji 3 do 5 minuta. Sjemenke koje plutaju su prazne, šture i treba ih baciti, dok one koje padnu na dno treba isprati tekućom vodom i osušiti na peškiru. Ove sjemenke, koje su pale na dno, smatraju se visokokvalitetnim i njih koristimo za sjetvu.

Ovaj jednostavan postupak daje solidne rezultate i pomaže u pripremi kvalitetnog sjemena, čime povećavamo šanse za dobar prinos povrća.

Foto: Freepik

Related Tag:

Comments are closed

Povezani članci