Šuplje krofne su omiljeni poslastica koju mnogi pamte iz djetinjstva, a i dalje su omiljeni izbor za sve ljubitelje prženih slatkiša. Mekane i vazdušaste, prelivene šećerom u prahu, ove krofne postaju savršen desert za sve prilike. Donosimo vam još jedan recept iz kuharice naše prijateljice Saše.
Zamijesite tijesto
Od sastojaka trebaju vam: dva žumanceta, 60 g masti ili maslaca, 60 g šećera, jedna kašičica soli, 40 do 50 g svježeg kvasca ili dvije kesice suhog kvasca, 500 ml mlijeka i 950 g brašna.

Prvo što treba da uradite je da pripremite kvasac. U toplo mlijeko stavite izmrvljen svježi kvasac, dodajte malo šećera i brašna. Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta kako bi kvasac počeo da radi i da se aktivira. Ovaj korak je ključan za dobijanje mekane i vazdušaste teksture krofni.
Dok kvasac raste, u posebnoj posudi umutite mast ili maslac, žumanca, so i preostali šećer. Kada je kvasac aktiviran, dodajte ga u ovu smjesu i sve dobro izmješajte. Zatim, postepeno dodajte brašno i umijesite tijesto. Ostavite ga da odstoji i naraste na toplom mjestu, prekriveno čistom krpom, oko 30 do 60 minuta.
Isijecite krofne i pržite
Kada je tijesto dovoljno naraslo, prebacite ga na radnu površinu i razvaljajte ga oklagijom do debljine od 6 do 7 mm. Okruglom modlicom vadite krugove i ostavite ih još desetak minuta na toplom da ponovo narastu. Ovo je važno kako bi krofne bile dovoljno vazdušaste i šuplje unutra.
Nakon što su krugovi od tijesta narasli, još malo ih razvucite oklagijom pritiskujući lagano. Zatim, u dubokom tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Krofne pržite sa obe strane dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Obratite pažnju da ne budu previše pržene, kako bi ostale mekane i sočne. Gotove krofne vadite iz ulja i stavite ih na papirni ubrus kako bi upile višak masnoće. Kada se ohlade, uvaljajte ih u šećer u prahu i poslužite.
Šuplje krofne su jednostavne za pripremu, a sa ovim receptom ćete zasigurno oduševiti sve koji ih probaju!
Foto: Iz Sašine arhive
Comments are closed