Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slatka jela

Priprema ukusnih šupljih krofni

12. Novembra 2024.2 Minuta čitanja

Šuplje krofne su omiljeni poslastica koju mnogi pamte iz djetinjstva, a i dalje su omiljeni izbor za sve ljubitelje prženih slatkiša. Mekane i vazdušaste, prelivene šećerom u prahu, ove krofne postaju savršen desert za sve prilike. Donosimo vam još jedan recept iz kuharice naše prijateljice Saše.

Zamijesite tijesto

Od sastojaka trebaju vam: dva žumanceta, 60 g masti ili maslaca, 60 g šećera, jedna kašičica soli, 40 do 50 g svježeg kvasca ili dvije kesice suhog kvasca, 500 ml mlijeka i 950 g brašna.

Kako odoljeti ukusnim krofnama?

Prvo što treba da uradite je da pripremite kvasac. U toplo mlijeko stavite izmrvljen svježi kvasac, dodajte malo šećera i brašna. Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta kako bi kvasac počeo da radi i da se aktivira. Ovaj korak je ključan za dobijanje mekane i vazdušaste teksture krofni.

Dok kvasac raste, u posebnoj posudi umutite mast ili maslac, žumanca, so i preostali šećer. Kada je kvasac aktiviran, dodajte ga u ovu smjesu i sve dobro izmješajte. Zatim, postepeno dodajte brašno i umijesite tijesto. Ostavite ga da odstoji i naraste na toplom mjestu, prekriveno čistom krpom, oko 30 do 60 minuta.

Isijecite krofne i pržite

Kada je tijesto dovoljno naraslo, prebacite ga na radnu površinu i razvaljajte ga oklagijom do debljine od 6 do 7 mm. Okruglom modlicom vadite krugove i ostavite ih još desetak minuta na toplom da ponovo narastu. Ovo je važno kako bi krofne bile dovoljno vazdušaste i šuplje unutra.

Nakon što su krugovi od tijesta narasli, još malo ih razvucite oklagijom pritiskujući lagano. Zatim, u dubokom tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Krofne pržite sa obe strane dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Obratite pažnju da ne budu previše pržene, kako bi ostale mekane i sočne. Gotove krofne vadite iz ulja i stavite ih na papirni ubrus kako bi upile višak masnoće. Kada se ohlade, uvaljajte ih u šećer u prahu i poslužite.

Šuplje krofne su jednostavne za pripremu, a sa ovim receptom ćete zasigurno oduševiti sve koji ih probaju!

Foto: Iz Sašine arhive

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci