Klasičan recept sa aromatičnim sosom.
Jelo osvježavajućeg okusa
Za pripremu će vam trebati šest mladih tikvica srednje veličine, 400 g mljevene junetine, jedna glavica crvenog luka, tri mrkve, tri kašike paradajz pirea, suhog začina i bibera po ukusu.
Ogulite tikvice i odsijecite vrhove. Kašikom uklonite središnji dio gdje je sjeme koje još nije razvijeno. Na zagrijanom ulju prodinstajte mljeveno meso sa usitnjenim crvenim lukom i rendanom mrkvom. Dodajte malo vode da meso omekša. Tada dodajte usitnjenu sredinu tikvica i paradajz pire, suhi začin i biber.
Nafilovati tikvice i zatvoriti kolutovima od mrkve.
Napravite sos od 150 g putera u kojem kratko propržite tri kašike brašna i usitnjeni kopar/mirođiju, dodajte tri kašike paradajz pirea i dolijte vodom da dobijete rjeđi sos.
Tepsiju premažite uljem, poredajte nafilovane tikvice i prelijte sosom. Pecite dok tikvice ne budu mekane.
Prijatno!
Foto: Pixabay/sergei_spas/ilustracija
Comments are closed