Punjeni jastučići su savršen izbor za sve ljubitelje slatkiša koji žele uživati u domaćem okusu. Ovi mali, sočni zalogaji sa slatkom marmeladom u unutrašnjosti ne samo da će razveseliti vaša čula, već i ujediniti porodicu i prijatelje za svakim stolom. Sa jednostavnim sastojcima i brzom pripremom, jastučići postaju nezaobilazna poslastica za sve prigode, od svakodnevnih užitaka do posebnih slavlja.
Lakoća pripreme
Za pripremu ovih predivnih jastučića, sve što vam je potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja. Kvasac i brašno stvoriće osnovu za tijesto, dok će marmelada dodati okus koji će se savršeno upotpuniti sa prah i vanilin šećerom na kraju. Svi ovi sastojci se spajaju u zlatne, mirisne zalogaje koje ne možete da prestanete jesti! Ključ u pripremi ovih jastučića je u pravilnoj debljini testa, koja omogućava savršenu hrskavost spolja, dok unutrašnjost ostaje mekana i sočna. Čim izađu iz rerne, obavezno ih uvaljajte u prah šećer i vanilu kako bi ste postigli pravi slatki završetak. Ako volite, možete koristiti razne vrste marmelade – od kajsije do šljive, sve zavisi šta vam je najdraže. Ovi mali jastučići će biti prava poslastica u svakom trenutku!
Sastojci: 500 g brašna, jedna kesica suhog kvasca, 180 g masti ili 190 g putera, 1 dl mlake vode, malo soli, marmelada po izboru, šećer u prahu i jedna kesica vanilin šećera.
U posudu dodajte prosijano brašno, kvasac i mast (ili puter), te sve dobro sjedinite kako biste dobili mrvičasto tijesto. Dodajte malo soli i mlaku vodu, te umijesite tvrđe tijesto. Razvaljajte tijesto na debljinu od 2 mm, pa čašom ili okruglim kalupom vadite krugove. U sredinu svakog kruga stavite jednu kašičicu marmelade, preklopite i stisnite rubove kalupom ili viljuškom. Jastučiće poredajte u namazanu tepsiju i ostavite ih 15 minuta na toplom. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 °C, oko pola sata. Vruće jastučiće uvaljajte u smjesu prah šećera i vanilin šećera.
Ovi jastučići su jednostavni za pripremu, a rezultat je očaravajuće ukusan!
Foto: Pixabay
Comments are closed