Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Zimnica

Sa začinima do neodoljivog pekmeza od šljiva

30. Augusta 2024.3 Minuta čitanja

Slatku zimnicu ne možemo zamisliti bez pekmeza od šljiva, a za pripremu su nam potrebni plodovi šljiva sa dovoljno šećera i šerpa u kojoj masa tokom kuhanja neće zagorjeti. Za pripremanje odaberite sortu šljive koja ima mesnate plodovi koji su zreli, slatki i mekani.

Najbolji plodovi za ukusan pekmez

Ubrane plodove šljive potrebno je oprati i ostaviti da se osuši suvišna voda sa površine. Zatim se puče i uklanja koštica. U šerpu se ulije manja količina vode i zatim dodajemo pripremljenu šljivu. Početna temperatura treba da je niža kako bi spriječili zagorjevanje. Tokom kuhanja temperatura se lagano povećava i potrebno je miješati masu. Trajanje kuhanja i miješanja zavisi od količine voća. Tokom ovog procesa komadi šljive se raspadaju.

Kako bi se proces ubrzao i pekmez bio dugotrajniji možemo dodati manju količinu šećera. Dodata količina šećera utiče na konzistenciju pekmeza, ali i na okus. Previše šećera će dodatno zgusnuti pekmez. Preporučuje se na 1 kg šljive dodati 100 do 150 g šećera. Što su plodovi slađi, manja je količina šećera.

Za pojačavanje arome šljive i bolji okus tokom kuhanja dodaju se razni začini i drugi dodaci. Naročito je cijenjen cimet koji naglašava prirodnu aromu pekmeza. Pored ovog začina, odlični su karanfilići, kardamom. Pored toga, šljiva se odlično kombinuje sa kakaom, čokoladom, pomorandžom, rumom. U novije vrijeme dodaju Nutelu. Ne zaboravite vaniliju, anis, koru pomorandže. Najbitnije je da ne pretjerate za dodacima, jer je njihova uloga da naglase aromu pravog, domaćeg pekmeza od šljiva i da obogate aromu. Oni ne smije „preoteti“ okus. Kada smo skuhali pekmez presipamo ga u sterilisane tegle i dobro zatvorimo. Po određenim receptima na kraju se uradi pasterizacija napunjenih tegli, što osigurava dugotrajnost pripremljene slatke zimnice.

Pekmez od šljiva sa cimetom

Ovaj aromatični pekmez od šljiva s minimalnom količinom šećera savršen je za zimske dane. Biće vam potrebno:

2 kg zrelih šljiva,

10 kašika šećera i

dva štapića cimeta.

Oprane i osušene šljive prerežite na pola i uklonite koštice. Pripremljene plodove stavite u šerpu, dodajte šećer i cimet. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 20 minuta. Za što kompaktniji pekmez ovu masu možete dodatno usitniti propuštanjem mase kroz sitnije sito i utrljavanje. Ko je vješt može koristiti štapni mikser, ali pazite da ne pršćete masu okolo jer je vrela. Kuhajte još 40 minuta, često miješajući, dok smjesa ne postane gusta. Vrući pekmez stavite u čiste tegle. Obavite sterilizaciju u pećnici i ostavite da se ohladi.

Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/plums-fruit-jam-violet-cute-1584162/

Related Tags:

Komentari su zatvoreni

Povezani članci