Slatku zimnicu ne možemo zamisliti bez pekmeza od šljiva, a za pripremu su nam potrebni plodovi šljiva sa dovoljno šećera i šerpa u kojoj masa tokom kuhanja neće zagorjeti. Za pripremanje odaberite sortu šljive koja ima mesnate plodovi koji su zreli, slatki i mekani.
Najbolji plodovi za ukusan pekmez
Ubrane plodove šljive potrebno je oprati i ostaviti da se osuši suvišna voda sa površine. Zatim se puče i uklanja koštica. U šerpu se ulije manja količina vode i zatim dodajemo pripremljenu šljivu. Početna temperatura treba da je niža kako bi spriječili zagorjevanje. Tokom kuhanja temperatura se lagano povećava i potrebno je miješati masu. Trajanje kuhanja i miješanja zavisi od količine voća. Tokom ovog procesa komadi šljive se raspadaju.
Kako bi se proces ubrzao i pekmez bio dugotrajniji možemo dodati manju količinu šećera. Dodata količina šećera utiče na konzistenciju pekmeza, ali i na okus. Previše šećera će dodatno zgusnuti pekmez. Preporučuje se na 1 kg šljive dodati 100 do 150 g šećera. Što su plodovi slađi, manja je količina šećera.
Za pojačavanje arome šljive i bolji okus tokom kuhanja dodaju se razni začini i drugi dodaci. Naročito je cijenjen cimet koji naglašava prirodnu aromu pekmeza. Pored ovog začina, odlični su karanfilići, kardamom. Pored toga, šljiva se odlično kombinuje sa kakaom, čokoladom, pomorandžom, rumom. U novije vrijeme dodaju Nutelu. Ne zaboravite vaniliju, anis, koru pomorandže. Najbitnije je da ne pretjerate za dodacima, jer je njihova uloga da naglase aromu pravog, domaćeg pekmeza od šljiva i da obogate aromu. Oni ne smije „preoteti“ okus. Kada smo skuhali pekmez presipamo ga u sterilisane tegle i dobro zatvorimo. Po određenim receptima na kraju se uradi pasterizacija napunjenih tegli, što osigurava dugotrajnost pripremljene slatke zimnice.
Pekmez od šljiva sa cimetom
Ovaj aromatični pekmez od šljiva s minimalnom količinom šećera savršen je za zimske dane. Biće vam potrebno:
2 kg zrelih šljiva,
10 kašika šećera i
dva štapića cimeta.
Oprane i osušene šljive prerežite na pola i uklonite koštice. Pripremljene plodove stavite u šerpu, dodajte šećer i cimet. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 20 minuta. Za što kompaktniji pekmez ovu masu možete dodatno usitniti propuštanjem mase kroz sitnije sito i utrljavanje. Ko je vješt može koristiti štapni mikser, ali pazite da ne pršćete masu okolo jer je vrela. Kuhajte još 40 minuta, često miješajući, dok smjesa ne postane gusta. Vrući pekmez stavite u čiste tegle. Obavite sterilizaciju u pećnici i ostavite da se ohladi.
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/plums-fruit-jam-violet-cute-1584162/
Komentari su zatvoreni