Jedan od najzdravijih i najhranivijih sastojaka koje možemo uključiti u našu ishranu je pasulj. Njegova svestranost čini ga idealnim za pripremu različitih jela, bilo da ga koristimo kao salatu ili kao glavno jelo. Ovo jelo od pasulja je ukusan, zdrav i brz obrok koji može biti i lagani obrok, prilog uz druge specijalitete ili salata.
Jeftino, brzo i ukusno jelo
Od sastojaka trebate: jednu šolja nekuhanog pasulja ili dvije šolje kuhanog, jednu glavicu crvenog luka srednje veličine, pet do sedam listova zelene salate, tri kašike ulja, najbolji izbor je maslinovo ulje, sok od pola limuna i kašičica soli. I kod ovog recepta količine sastojaka možete prilagoditi svojim potrebama i svom ukusu. Koristite bijeli pasulj.
Pasulj skuhajte na uobičajen način, ali ga nemojte prekuhati. Skuhani pasulj ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Glavicu luka prepolovite i isijecite na rebarca. Listove zelene salate narežite na rezance.
U posudu stavite kuhani pasulj, rebarca luka i zelenu salatu. Dodajte sok od limuna, so i ulje. Sve dobro izmiješajte. Salata je sada spremna za posluživanje. Po želji, možete je ukrasiti zelenom salatom, rebarcima luka, listovima bosiljka, maslinama ili kriškama paradajza, po vašem izboru, za dodatnu svježinu i boju.
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed