Domaća pašteta od pileće džigerice nije samo jednostavna za pripremu, već može postati vaše omiljeno jelo. Uz dodatak sušenog timijana i konjaka, ovaj recept dobiva bogatstvo okusa koje će oduševiti sve ljubitelje delikatesnih namaza. Savršen je izbor za sve koji žele da uživaju u kremastoj, aromatičnoj pašteti koja je idealna za svaku priliku.
Kremasta pašteta bogatog okusa
Od sastojaka trebate: 250 g pileće džigerice, pola glavice crvenog luka, jedan čen bijelog luka, 1/4 kašičice sušenog timijana, jedan lovorov list, šest kašika putera, dvije kašičice konjaka ili rakije, pola šolje vode i pola kašičice soli.
Za početak, u šerpi rastopite tri kašike putera, sklonite sa šporeta i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Uklonite koru koja će se formirati na površini. Pileću džigericu narežite na komade i stavite u šerpu zajedno sa sitno isjeckanim crnim i bijelim lukom, dodajte lovorov list, sušeni timijan i malo soli. Prelijte sve sa vodom i konjakom, pa sve prokuhajte. Smanjite temperaturu i kuhajte dok džigerica ne postane mekana i sočna.
Kada je džigerica gotova, prebacite je u blender, dodajte preostali otopljeni puter i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ovu kremastu paštetu rasporedite u posudice ili manje staklene teglice. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što je poslužite. Ova pašteta je savršen namaz za sendviče, ali i kao delikatan predjelo na svakoj svečanosti. Kombinacija timijana i konjaka čini je izuzetno ukusnom. Uživajte u ovom jednostavnom, ali izuzetno namazu!
Prijatno!
Podržite rad ovog sajta, ako vam se sviđa sadržaj!
Foto: Freepik
Comments are closed