Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Savršene slane kiflice: Brzi recept za svaku priliku

9. prosinac 2024.2 Minuta čitanja

Zamislite: miris svježe pečenih kiflica u vazduhu, šunka i sir u savršenoj harmoniji. Da, dobro ste pogodili, kiflice sa šunkom! Ovaj recept je za sve koji vole jednostavne, ali sočne grickalice koje podižu atmosferu bilo gdje: od opuštenog druženja s prijateljima ili porodicom do brzog zalogaja pre nego što izlaziš iz stana. Ako želiš da zasijaš u kuhinji i ostaviš sve bez riječi, evo kako se prave kiflice koje će svi obožavati.

Priprema nadjeva i dizanog tijesta – ključ za savršeni zalogaj

Sastojci: 500 g brašna, 70 g margarina, jedna kesica suhog kvasca, 2 do 3 dl mlijeka, sol, dva žumanca, jaje za premazivanje i kim.

Nadjev: 250 g šunke. 20 g luka, jedno žumance, peršin, papar, sir parmezan..

Za početak, potrebno je pripremiti nadjev: sitno isijecite luk, pa ga proprži u malo ulja dok ne omekša i postane zlatno smeđi. Zatim dodaj šunku i proprži još nekoliko minuta, pusti da se ohladi. U ohlađenu smjesu ubaci žumance, usitnjen peršun, malo papra, a ako želiš još bogatiji ukus, možeš dodati i parmezan.

Sada dolazi na red tijesto! U posudi pomiješaj brašno, kvasac, izmrvljeni margarin, žumanca i malo soli. Polako dodaj toplo mleko i mijesite dok ne dobiješ glatko tijesto. Pokrij ga krpom i ostavi da se diže oko sat vremena. Kada je tijesto spremno, razvaljajte ga na tanko i isjecite u kvadrate veličine 10×10 cm. Na sredinu svakog kvadrata stavi kašičicu fila i pažljivo dijagonalno urolaj u oblik kiflice. Poredaj ih na pleh, prekrij ih krpom i ostavi još 30 minuta da se dižu.

Kada se kiflice udvostruče u veličini, premaži ih umućenim jajetom i, po želji, pospi kimom (ako ga voliš, naravno). Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

I to je to! Savršene, mekane kiflice sa šunkom koje će porodica i tvoje društvo obožavati.

Foto: Freepik

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci