Jabuka sorte Fuji je poznata po svom prepoznatljivom izgledu, izuzetnoj hrskavosti i slatkom, osvježavajućem okusu. Ova sorta ima bogatu istoriju i značajnu ulogu u globalnoj proizvodnji jabuka. Fuji nije samo voće, već prava ikona među svim sortama jabuka. Iako je porijeklom iz Japana, danas se uzgaja na različitim kontinentima, a tržište ju je usvojilo kao jednu od najprodavanijih sorti.
Stekla svjetsku popularnost
Fuji jabuka nastala je u Japanu, tačnije u Tohoku Fruit Tree Research Station u Morioki, gde je započet program oplemenjivanja još krajem 1930-ih. Cilj ove istraživačke stanice bio je da se razvije sorta koja bi odgovarala japanskim ukusima, posebno kada je u pitanju veličina, izgled i slatkoća ploda. Japanci su željeli jabuku koja će biti privlačna za oči i savršena za konzumaciju, a sve to postignuto je ukrštanjem američkih sorti Rall’s Janet (poznata kao Kokkoh) i Delicious. Program oplemenjivanja je traja dvije decenije. Prvi plodovi su ubrani 1951. godine. Fuji je zvanično registrovan 1962. godine pod imenom „Jabuka broj 1“ i odmah je postala popularna u Japanu. Ime je odabrano jer je simbolizovalo jabuku svetske klase, poput planine Fuji, najviše planine u Japanu.
Danas čine veliku većinu globalne proizvodnje jabuka, a posebno je tražena u Kini i Americi. U Kini, čak 82 posto uzgojenih jabuka potiče iz ove sorte. U Evropi joj je trebalo više vremena da je tržište prihvati. Prilagođava se različitim uslovima uzgajanja. Plod ima specifičan okus i odlikuje se dugotrajnošću, što omogućava skladištenje i do 12 mjeseci bez gubitka okusa. Dobro podnose transport.
Fuji jabuke se izdvajaju svojim izgledom i jedinstvenim ukusom. Plodovi su krupni, sa prelepim, ružičastim mrljama koje prekrivaju žuto-zeleni ili crveni podton. Meso ploda je sočno, hrskavo i bijelo. Iako je okus uglavnom sladak, vrlo je osvježavajući, posebno kada se jabuka ohladi, veoma je harmonizovan i ujednačen, što ih čini odličnim za konzumaciju u raznim jelima ili kao užinu.
Jabuka koja voli sunce
Da bi plodovi pravilo sazreli potrebno joj je obezbijediti dovoljno sunca. Sve više se uzgajaju klonovi kao što su Fujik, Kiku, Yataka, Benny Shogun, i drugi, koji sazrevaju brže i imaju još bolji ukus. Ovi klonovi postali su popularni zbog svojih superiornih karakteristika, kao što su veći prinosi i bolji okus, a neki od njih sazrevaju čak do 21 dan ranije od matične sorte Fuji.
Jedan od najpoznatijih klonova Fuji jabuke je Fuji Kiku, koji se smatra najsočnijim i najslađim među svim Fuji varijantama. Kiku jabuke imaju duboku crvenu boju i snažnu aromu meda, čineći ih veoma popularnim među potrošačima.
Za uspješnu oplodnju i plodonošenje potrebno je imati odgovarajuće uslove i oprašivače. Najbolji rezultati se postižu zahvaljujući sortama koje cvjetaju istovremeno sa Fuji jabukama: Ajdared, Crveni delišes, Zlatni delišes, Gala, Granny Smith, Jonagold, Breaburn.
Foto: Pixabay
Comments are closed