Ova zdrava i ukusna poslastica od kakaa i chia sjemenki idealna je za doručak, užinu ili lagani desert. Recept je jednostavan i potpuno prilagodljiv – sastojke možete kombinovati prema vlastitim željama i prehrambenim navikama. Bilo da birate biljna mlijeka, drugačije vrste putera ili zaslađivača, ova čokoladna krema uvijek ispadne savršeno!
Sve po vašoj želji
Za pripremu ćete trebati: kakao, chia sjemenke,mlijeko, puter, zaslađivač, ekstrakt vanile. Prednost ovog recepta je što sve možete prilagođavati vlastitom stilu prehrane. Mlijeko može biti obično, kravlje, ali i ne mora. Jednostavno ga zamijenite bademovim, zobenim, kokosovim ili mlijekom od indijskih oraščića. Što mlijeko ima veći sadržaj masti to će slastica biti kremastija i ukusnija. Takođe, puter može biti od kikirikija, badema ili koji već volite. Slatkoću može dati obični šećer u prahu, smeđi šećer ili bilo koji drugi šećer. Ako nemate ekstrakt vanilije dodajte obični vanilija šećer ili burbon.
Od sastojaka pripremite: 40 g chia sjemenki, dvije kašike kakao praha, 120 ml vode, 120 ml mlijeka, 20 g putera od kikirikija, šećera ili drugog zaslađivača po želji, vanilin šećer ili ekstrakta. Količine su date okvirno,a okus i vrste namirnica možete prilagođavati.
U jednu posudu uspite mlijeko, dodajte šećer, ekstrakt vanilije, kakao i puter, a zatim sve izmiješate žicom za mućenje da se masa sjedini.
U drugu veću posudu dodajte chia sjemenke, dospite pola količine vode, dobro promiješajte i sačekajte da se zgusne. Zatim dodajte preostalu vodu i miješajte dok sjemenke ne usvoje svu vodu. Na kraju uspite mješavinu kakao praha i mlijeka i sve dobro izmiješajte da dobijete ujednačenu smjesu. Poslužite u čašama. Možete po površini dodati voće po vašoj želji, puter od kikirikija, mrvicama čokolade, orasima, lješnjacima, raznim sjemenkama, kokosom. Poslasticu možete izmiksati blenderom, ako volite potpuno glatku teksturu.
Poslasticu možete napraviti i dan ranije. U jednoj posudi pomiješajte sve sastojke osim chia sjemenki koje dodajete na kraju. Promiješajte, poklopite i ostavite preko noći u frižideru. Prije posluživanja možete dodati još malo mlijeka prije nego poslužite, ako je smjesa pregusta. U frižideru se čuva tri dana, ali je možete zamrznuti.
Foto ilustracija: Pixabay
Comments are closed