Donosim vam dva recepta iz mojih predavanja o hrani iz prirode. Odrasla sam u krajevima gdje nema sremuša, divljeg ili medvjeđeg luka Allium ursinum i nemam naviku da ga sakupljam i koristim, ali imam prijatelje koji su ovisnici o ovoj divnoj biljci iz prirode. Za njih su odlazak u šumu i berba mladih zelenih listova način života. Zbog njih sam tokom godina sakupila bezbroj recepata koje smo isprobavali, a kako je pred nama vrijeme sremuša donosim dva jednostavna i ukusna recepta koja će vam pomoći da uživate u ovom okusu iz prirode. O pripremi tinktura sam pisala.
Jednostavan i ukusan pesto ili namaz
Divlji beli luk je savršen za pripremu pesto sosa, jer njegov miris i okus čine bilo koje jelo bogatim i aromatičnim. Ovaj pesto možete koristiti za prelijevanje tjestenine, kao umak za povrće ili čak kao namaz na kruhu. Sastojci su jednostavni, a priprema brzo gotova.
Od sastojaka vam trebaju: 100 g listova sremuša, 50 g parmezana ili 50 g jestivog kvasca ako ste vegan ili imate alergiju na neki sastojak parmezana, 50 g tostiranih pinjola, jedna do dvije kašičice maslinovog ulja i po ukusu dodajte so, biber i sok od limuna. Jestivi kvasac će dati okus sira, što znaju oni koji ga koriste.
Listove dobro operite, pustite da se ocijedi suvišna voda i površina listova bude suha. U blender stavite listove, parmezan ili jestivi kvasac, pinjole i maslinovo ulje. Možete koristiti avan ili tučak i ručno izgnječiti sadržaj. Cilj je da dobijemo ujednačenu smjesu.
Ako želite rjeđi pesto, dodajte još maslinovog ulja i to postepeno dok ne dobijete željenu gustinu. Na kraju dodajte so, biber i limunov sok po vašem ukusu. Poslužite kao umak za tjesteninu ili povrće, ili kao namaz.
Brzi sos savršen za tjesteninu
Ako želite brzi, ali ukusan obrok, možete brzo prodinstati listove sremuša na maslacu i koristiti ih kao umak za tjesteninu. Ovaj umak je lagan, a još uvijek bogat okusima koji podsjećaju na svježi beli luk. Uz dodatak tostiranih sjemenki ili krušnih mrvica, dobit ćete savršen obrok u tren oka.
Za pripremu vam treba: 100 g listova sremuša, jedna do dvije kašičice maslaca i po vašem ukusu tostiranih sjemenki ili krušne mrvice, zatim so i biber.
Listove prvo operite i kada se okapaju isijecite na manje komade. Na srednje jakoj temperaturi ugrijte maslac u tavi, dodajte nasjeckane listove i kratko dinstajte dok listovi ne omekšaju i ne puste svoj miris. Poslužite uz tjesteninu, posipajte tostiranim sjemenkama ili krušnim mrvicama po želji. Za dodatnu aromu, posolite i pobiberite prema vlastitim željama.
Sremuš je odličan izbor za sve ljubitelje prirodnih okusa, a uz ove jednostavne recepte možete uživati u njegovim blagodatima izravno iz prirode.
Foto ilustracija: Pixabay
Comments are closed