U kolovozu, kada mnogi vrtlari vade krtole krompira, otvara se prilika za planiranje sljedeće sjetve. Sukcesivne sadnje su ključne za produženje sezone svježe žetve, poboljšanje zdravlja tla i sprečavanje rasta korova. U hladnijim klimatskim uslovima, gdje su proljetni mrazevi kasni, a jesenji rano stižu, pitanje šta saditi nakon krumpira postaje još važnije. Ovaj članak će vam pomoći da odaberete prave kulture koje će optimizirati plodored i iskoristiti raspoloživi prostor na najbolji način.
Zelena gnojidba za kvalitetnije tlo i dezinfekciju
Gorušica je izvanredno zeleno đubrivo koje pomaže u borbi protiv štetočina kao što su žičnjaci i krumpirove nematode. Ova biljka djeluje kao biofumigant, oslobađajući komponente koje mogu smanjiti prisustvo ovih štetočina u tlu. Senf nije otporan na mraz, pa će u zimskim uvjetima uginuti, što vam omogućava jednostavno uklanjanje u proljeće. Dok se ne dogodi mraz, možete ga koristiti za pripremu ukusnih salata.
Heljda je odlična za obogaćivanje tla nakon krumpira. Ova biljka akumulira ključne hranljive materije poput fosfora, kalija, kalcija i nitrogena, čineći ih dostupnim za sljedeći usjev. Takođe, heljda poboljšava strukturu tla svojim vlaknastim korijenskim sistemom, što doprinosi boljoj prozračnosti i rastresitosti tla.
Kelj je izuzetno izdržljiv i može izdržati temperature do -23°C. Ova biljka učinkovito prekida životni ciklus patogena koji uzrokuju krastavost krumpira. Bogat je vitaminima i mineralima, a poboljšava svoj okus nakon nekoliko zamrzavanja. Koristite mini-tunel s plastičnim pokrivačem kako biste produžili sezonu žetve.
Koje povrće sijemo?
Lukovi, mahunarke, tikvenjače, kupusnjače, a nešto manje korjenasto povrće su izbor za sjetvu na mjesta gdje smo uzgajali krumpir. Mahunarke poboljšavaju strukturu tla, čineći ga pogodnijim za rast drugih biljaka. Kupus, karfiol, brokoli i prokulice su odličan izbor, jer imaju različite nutritivne potrebe od krumpira, što doprinosi zdravijem tlu.
Korjenasto povrće, poput mrkve, cikle, peršina i celera, nisu zahtjevni i mogu dobro rasti i razvijati se na tlu koje je iscrpljeno. Začinsko bilje, poput ružmarina, timijana i mente, je odlično, jer obogaćuje biodiverzitet. Poštovanjem plodoreda možete poboljšati zdravlje svog tla, smanjiti rizik od bolesti i štetočina, te osigurati bogatu i raznovrsnu žetvu u vašem vrtu. Uživajte u vrtlarstvu i ne zaboravite da planiranje budućih usjeva može značajno poboljšati prinose povrća.
Foto: https://pixabay.com/photos/kale-vegetables-green-food-healthy-1146380/
Comments are closed