Nakon vađenja bijelog i crvenog luk možemo posijati i posaditi razne vrste povrća za berbu u kasnu jesen ili tokom zime.
Ne podnose srodnike
Obe vrste pripadaju porodici lukova Allium. Zbog nagomilavanja prouzrokovača bolesti, štetočina i jednostranog uzimanja hraniva na isto mjesto ne treba saditi ili sijati srodne vrste povrća. Ne zaboravite ukrasne biljke i ne sadite lukovice na mjesto gdje ste uzgajali lukovi. Izbjegavajte sadnju praziluka/poriluka/prase, ljutike, ali i bijelog i crvenog luka u jesenjim terminima.
Veliki su potrošači kalijuma i potrebno ga je tokom pripreme zemljišta za novu sjetvu dodati. Iscrpljenom zemljištu se dodaju hraniva koja će novom usjevu omogućiti rast, razvoj i plodonošenje. Posebno je na ovakvim gredicama i parcelama povećana pojava štetočina, ali i bolesti poput plamenjače luka, truleži i hrđe.
Najbolje uspjeva kasni kupus
Brojnim vrstama odgovara uzgajanje poslije lukova, jer čiste zemljište od štetočina i prouzrokovača bolesti. Poslije vađenja glavica dobar izbor je sjetva: mrkve, kopra/mirođije, niskih mahuna, cikle, repe, postrnog krastavca gdje uslovi to dozvoljavaju.
Idealne vrste koje nasleđuju lukove su kupusnjače. Kasni kupus, kelj, prokelj, brokula najbolje uspijevaju. Ove vrste traže dosta azota u zemljištu, a to lukovi ostavljaju jer nisu veliki potrošači. U jesen je odličan izbor sjetva graška, rotkvica, salate.
Pripremite gredicu za novu sjetvu
Nakon što smo povadili glavice zemljište je potrebno očistiti od biljnih ostataka i obogatiti organskim đubrivima kao što su kompost, zreo stajnjak. To će nadoknaditi hraniva koja je luk iznio i povećati plodnost zemljišta.
Uklanjanje luka može biti odlično za sjetvu zelenišnog đubriva. Najbolje će odgovarati raž, posebno ako ćemo sledeće godine na toj lokaciji uzgajati paradajz, i djeteline.
Comments are closed