Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

  • Home
  • Vijesti
  • Nauka
  • Inovativni sistem koji smanjuje potrošnju u proizvodnji paradajza
Nauka

Inovativni sistem koji smanjuje potrošnju u proizvodnji paradajza

9. srpnja 2024.3 Minuta čitanja

Kako bi smanjili potrošnju vode i unaprijedili kvalitet poljoprivredne proizvodnje, Mutti, vodeća europska kompanija za derivat paradajza, i Institut za materijale za elektroniku i magnetizam Nacionalnog istraživačkog vijeća (IMEM-CNR) započeli su prvi monitoring eksperimenta putem Bioristora na biljkama paradajza.

Sistem koji prati zdravlje biljaka

Bioristor je inovativni senzor koji se direktno primjenjuje na stabljiku biljaka, sposoban pratiti zdravlje biljaka u stvarnom vremenu, analizirati njihove osnovne fiziološke procese i direktno komunicirati s poljoprivrednicima zahvaljujući fotonaponskoj energiji i IoT sistemu za povezivanje.

“Globalna poljoprivreda, odgovorna za 70% potrošnje slatke vode na planeti, suočava se s sve većim izazovima zbog klimatskih promjena. Kontinuirani porast temperatura i smanjenje padavina zahtijevaju uvođenje novih tehnologija kako bi se adekvatno rješavale vodene krize”, izjavio je Massimo Perboni, direktor poljoprivredne službe u Muttiju. “Bioristor pruža neviđenu priliku u našem sektoru za praćenje i optimizaciju korištenja vode u našim usjevima, pomažući u osiguravanju kvaliteta naših proizvoda na sve efikasniji i odgovorniji način.”

Foto: Imem-Cnr

Bioristor je uspješno korišten za praćenje kivija, vinove loze i jabuka tokom proizvodne sezone, a prvi put je 2023. godine korišten u zajedničkom istraživanju IMEM-CNR i Mutti u kompaniji Stuard u Parmi. Ovaj eksperiment je pokazao efikasnost Bioristora u poboljšanju učinkovitosti korištenja vode u uvjetima ekstremne suše. Zahvaljujući protokolu za navodnjavanje koji koristi umjetnu inteligenciju, razvijenom od strane IMEM-CNR, postignuta je ušteda vode od 45% u poređenju s tradicionalnim metodama. Unatoč blagom padu bruto prinosa na polju, došlo je do značajnog povećanja Brixa – otopljenog dijela paradajza i pokazatelja njegove kvalitete – te konzistentnosti proizvoda.

“Eksperiment koji su proveli Mutti i IMEM-CNR ističe potencijal tehnologije za poboljšanje efikasnosti poljoprivrednih resursa, posebno vode, te povećanje održivosti sektora”, izjavila je Michela Janni, istraživačica u IMEM-CNR. “Bioristor, zajedno s algoritmom umjetne inteligencije, predstavlja korak naprijed u preciznoj poljoprivredi, omogućavajući maksimiziranje efikasnosti navodnjavanja i postizanje visokokvalitetne proizvodnje čak i u nepovoljnim uvjetima.”

Od sljedeće kampanje, cilj će biti daljnje usavršavanje alata i algoritama kako bi se osiguralo optimalno upravljanje vodnim resursima u poljoprivrednim poljima te proširila primjena ovih tehnologija u većem obimu, čime će se pridonijeti promicanju veće ekološke i ekonomske održivosti u poljoprivrednom sektoru.

Comments are closed

Povezani članci