Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slatka jela

Starinski keksi sa puterom – hrskavi užitak

3. prosinac 2024.2 Minuta čitanja

Ako želite da se sjetite starih vremena, kad su se domaći keksi pekli sa puno ljubavi i pažnje, ovaj recept je pravo rješenje i ustupljen sa bloga Kuhinjske čarolije by Jafi. Starinski keksi sa puterom, pečeni do rumene boje i hrskavosti, savršen su izbor za popodnevnu užinu ili kao prateći slatkiš uz šolju omiljenog čaja. Ovi keksi imaju bogat okus koji će vas podsjetiti na jednostavne, ali nezaboravne kolače iz prošlih vremena.

Neodoljivi zalogaji

Za pripremu će vam trebati: 500 g brašna, 250 g putera, dva jajeta, 200 g šećera, 1/2 kesice praška za pecivo, narendana korica limuna i dva vanilin šećera. Umjesto praška za pecivo možete koristiti alternativnu mješavinu jedne ravne kašičice sode bikarbone, jedne kašika limunovog soka i 1 kašika kisele pavlake).

U velikoj posudi pomješajte brašno sa praškom za pecivo (ili alternativnom mješavinom sode bikarbone, limunovog soka i kisele pavlake). Zatim dodajte izmrvljen puter, jaja, vanilin šećer i kristal šećer. Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete ujednačeno tijesto koje zamotate u foliju i ostavite da odmara u frižideru najmanje 2 h. Ukoliko imate vremena, možete ga ostaviti i preko noći, što će poboljšati teksturu keksića.

Nakon što je odstajalo, tijesto podijelite ga na šest do osam loptica. Na mašinu za pravljenje keksa stavite modlice i izaberite željeni oblik. Svaku lopticu tijesta stavite u mašinu i oblikujte keksiće. Pleh obložite papirom za pečenje i poredajte keks na njega. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 15 minuta, ili dok keksi ne postanu rumene boje. Budite pažljivi da ih ne prepečete.

Pečene kekse pažljivo izvadite iz pleha kako se ne bi polomili. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih posložite u limenu kutiju, gdje će ostati svježi i hrskavi.

Ovi keksi su idealni za sve ljubitelje jednostavnih, ali izuzetno ukusnih zalogaja, i sigurno će vam donijeti mnogo uživanja u hladnim danima.

Related Tag:

Comments are closed

Povezani članci