Štrudla je jedan od omiljenih deserta u mnogim kuhinjama, a kad se spoje dva fila, ona postaje još savršenija. Za štrudlu iz kuharice naše prijateljice Saše, možete napraviti dva fila, od oraha i maka, stvarajući bogatstvo okusa koje će zadovoljiti i najzahtjevnije sladokusce. Ovaj recept je idealan za porodične proslave, praznike, slavlja ili samo uživanje u ukusnom domaćem kolaču. Sa sočnim nadjevom i mekanim tijestom, štrudla s dva fila donosi jedinstven spoj tekstura i okusa.
Šta vam treba od sastojaka?
Za tijesto: 0,5 kg brašna, 60 g maslaca, jedno cijelo jaje, dva žumanjka, 60 g šećera, jedna kašika meda, 200 ml mlijeka, malo naribane korice limuna i malo soli.
Za fil: 0,5 kg oraha (ili 250 g oraha + 200 g maka), 150 g šećera, jedan vanilin šećer, 100 g grožđica, jedna kašika cimeta (po želji) i 150 ml vrućeg mlijeka.
Krećemo s pripremom dvije štrudle
Priprema tijesta: Kvasac razmutite u malo mlijeka sa jednom kašikom šećera i ostavite da se aktivira (oko 10 minuta). U većoj posudi pomiješajte brašno i prstohvat soli. Dodajte žumanjke i cijelo jaje razmućeno s mlijekom, rastopljeni maslac, med, šećer i naribanu koricu limuna. Kada se kvasac aktivira, dodajte ga smjesi i sve dobro promiješajte. Umijesite tijesto koje treba biti glatko i mekano. Pokrijte tijesto i ostavite da se diže na toplom mjestu.
Priprema fila: Za fil, orahe sameljite i prelijte vrućim mlijekom da se popare i omekšaju. U poparene orahe dodajte šećer, grožđice, vanilin šećer i cimet (ako ga koristite). Dobro izmiješajte.
Ako odlučite napraviti dva fila, podijelite orahe i pripremite drugi fil s makom. Za mak, sameljite mak i poparite ga s vrućim mlijekom. preostale sastojke za fil dobro izmiješajte i prepolovite. Jedan dio izmiješajte sa orasima, a drugi sa makom.
Štrudla time
Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio oblikujte u pravougaonik, veličine pleha u kojem ćete peći štrudlu. Na svaki dio tijesta nanesite pripremljeni fil, jedan s orasima, a drugi s makom. Pažljivo urolajte svaki komad tijesta s filom i premjestite ih na podmazan pleh. Ostavite da štrudle narastu još 20 do 30 minuta. Prije pečenja, premažite štrudle rastopljenim maslacem da dobiju lijepu zlatnu koricu. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na najmanje 180°C, oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Ova štrudla je savršen izbor za ljubitelje bogatih, sočnih nadjeva. Nježni orašasti okus oraha savršeno se slaže s aromatičnim makom, dok meko tijesto upija sve te okuse. Idealno je poslužiti je uz šoljicu kave ili čaja, ili je jednostavno uživati kao slatki užitak u bilo kojem trenutku dana.
Foto: iz Sašine arhive
Comments are closed