Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Narodna medicina

Tajna čaja od fermentisanih listova divlje jagode

28. Maja 2025.3 Minuta čitanja

Zamislite jutro koje počinje šetnjom pored šum i neodoljivi miris sitne, divlje jagode. Ona nije samo podsjetnik na bezbrižne dane djetinjstva, već i snažan saveznik zdravlja. Obična jagoda (Fragaria vesca) nije tu da impresionira veličinom ploda, već da nam pomogne u liječenju mnogih oboljenja. U svijetu koji se sve brže kreće, obična jagoda nas podsjeća da vrijednosti leže u jednostavnosti. Možda baš ove godine, dok berete šaku crvenih bobica, krenete u berbu njenih listova i obogatite u svoju malu biljnu apoteku.

Beremo listove

Obična jagoda voli rubove staza, šuma i livada, a možete je naći od ravnica pa sve do planinskih visoravni. Najčešće raste na mjestima gdje se sunce provlači kroz lišće, odnosno u polusjeni ili na osunčanim proplancima. Biljka je niska, oko 10 do 15 cm, ali nepretenciozno se širi putem puzavica koje se lako ukorjenjuju u zemlju. Njen list je trodijelan i nazubljen, a raste iz prizemne rozete. Iz te iste rozete izrastaju i nježni cvjetovi bijele boje, a prepoznatljivi crveni plod je lažni plod, s brojnim sitnim, žućkastim sjemenkama na površini.

Iako su slatki plodovi omiljeni, prava ljekovita moć skriva se u listovima. Mogu se brati od maja, tokom cijelog razdoblja cvjetanja. Najbolje je birati mlade listove, dok su još nježni i blagog okusa. Oni se suše na maksimalno 40 °C, a osušeni se odlikuju sadržajem tanina koji pomažu kod proljeva i upala u crijevima. Zatim sadrže materije koje su prirodni antioksidansi i koje jačaju krvotok i srce, materije koje osvježavaju naš organizam, jačaju imunitet. Može se reći da su listovi jagode mala apoteka koja oporavlja bubrege, krvnu sliku, probavu i smanjuje napetost i nervozu.

Čaj od fermentisanih listova u službi zdravlja

Ako volite sporiji životni ritam i zadovoljstvo ručne izrade, probajte napraviti crni fermentisani čaj od listova obične jagode. Proces podsjeća na drevnu vještinu, a sve što treba je malo vremena i strpljenja.

Ubrane listove ostavite na jedan dan na sjenovitom mjestu da provenu. Nakon toga ih zgnječite rukama ili oklagijom, a možete ih samljeti, odnosno zamrznuti. Na taj način ćete poremetiti strukturu biljnog tkiva listova. Tako pripremljene listove čvrsto zamotajte u vlažnu krpu i ostavite u hladovini sledeća dva dana da fermentišu. Temperatura treba da bude između 22 i 26 °C. U zavisnosti od raznih faktora fermentacija traje nekoliko sati. Listovi treba da promijene boju i dobiju snažan miris. Ako se krpa osuši lagano je navlažite vodom koju raspršite iz boce sa rasprskivačem. Kada osjetite intenzivan miris vrijeme je za sušenje na temperaturi od 50 °C. Jednu kašičicu prelijte provrelom vodom i ostavite da odstoji, poklopljeno, 5 minuta.

Foto: Ranka Vojnović

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci