Panjevi u vrtovima i dvorištima mogu predstavljati ozbiljnu smetnju, zauzimajući dragocjeni prostor i potencijalno postajući izvori raznih infekcija i štetočina. Dok unajmljivanje specijalizirane opreme za njihovo uklanjanje može biti učinkovito, često nije isplativo. Postoje prirodne metode koje omogućuju uklanjanje panjeva bez iskopavanja, što predstavlja odličan način da dobijete prostor u svom dvorištu.
Efikasni načini
Uklanjanje panjeva nije ni malo lako. Površina koju korijen zahvata ispod zemlje je mnogo veća od površine koju pokriva krošnja zbog toga je potrebno vrijeme. Paljenje panjeva, malčiranje, posipanje solju ili naseljavanje gljiva su samo neke od metoda.
Panjevie možemo spaliti, ali to nije rješenje za neke vrste (bagrem). Proces se može ubrzati bušenjem panj i prelijevanjem zapaljivim materijama (gorivom), ali treba biti pažljiv. Spaljivanje obavljati u vrijeme kada je dozvoljeno paljenje vatre, a prostor obezbijediti i spriječiti širenje plamena.
Prekrivanje ili malčiranje organskom masom je veoma efikasno. Malč blokira svjetlost i doticanje svježeg vazduha neophodnog za procese rasta. Što je deblji sloj malča to je bolje. Ovaj proces traje nekoliko godina, a debeli sloj organske materije može da uništi i panjeve vrsta koje izdašno stvaraju izdanke.
Kada je u pitanju kuhinjska so treba biti oprezan, jer može nanijeti štetu okolnom zemljištu. Kako bi se ubrzao proces u panju se naprave rupe i zatim zalije slanim rastvorom. Postupak se može ponoviti nekoliko puta uz oprez da slani rastvorom ne zalijevate okolno zemljište.
Na mrtvom drvetu se razvijaju gljive koje dodatno doprinose razlaganju drveta. Ovu osobinu gljiva možemo iskoristiti za uništavanje panjeva koji nam smetaju. Jedan način je da se na površini panja naprave šire rupe dubine 5 cm i zatim ga prelijemo vodom sa micelijumom. Korištenje gljivice Trichoderme koja razgrađuje biljne ostatke, uključujući panjeve, i sprječava širenje štetnih bakterija je najefikasniji način uklanjanja. Ako je panj svježe isječen, zalijte ga rastvorom šećera (jedna kašika šećera na 1 l vode) kako biste ubrzali razvoj gljivica. Ovom metodom dobijamo i odlično đubrivo. Drugi način je da se iz prirode donesu deblje grane na kojima rastu gljive i prekrijemo panj. Ovo je dugotrajan proces, ali ekološki najprihvatljiviji.
Foto: Pixabay
Comments are closed