Nauči kako napraviti domaće vino od gloga po starinskom receptu. Lako, prirodno i idealno kao namjenski poklon baš kao što sam ga ja ove godine pripremila za svoje prijateljice.
Ove godine sam sama napravila vino od gloginja, baš onako kako su to radile žene kad sam bila dijete. Sjećam se velikih staklenih tegli na prozoru, mirisa gloga i priča oko pripreme zimnice. Htjela sam tu toplinu i tradiciju ponovo oživjeti i pretočiti je u poklon za svoje prijateljice. Dobila sam ukupno šest bočica, sve uredno ukrašene i s puno ljubavi poklonjene. Željela sam im dati nešto posebno, domaće i drugačije, nešto što ne mogu pronaći u svakoj prodavnici.
Za šta se koristi vino od gloga?
Ovo vino tradicionalno se smatra blago umirujućim i opuštajućim, često se koristi za smanjenje napetosti, bolju cirkulaciju, podršku radu srca i kao lagani digestiv.
Oprez!
Prije konzumacije uvijek se treba posavjetovati s ljekarom, jer glog ne podnose svi ljudi i može uticati na postojeću terapiju.
Kako napraviti vino od gloga?
Od sastojaka treba vam:
- 1 kg plodova gloga (gloginje),
- 1,5 l prokuhane i ohlađene vode i
- 0,5 kg šećera.
Očisti i operi gloginje. Stavi ih u veliku, čistu i sterilisanu staklenu teglu. Prelij prokuhanom i ohlađenom vodom, dodaj šećer i lagano promiješaj. Otvor tegle prekrij gazom (ne poklopcem) kako bi smjesa mogla „disati“. Ostavite teglu na sobnoj temperaturi 40 dana. Nakon toga procijedi vino i pretoči u staklene flaše. Čuvaj u frižideru.
Tradicionalno se uzima po jedna rakijska čašica svako jutro, oko 30 minuta prije obroka.
Za više tekstova podržite moj rad uplatom na

Autor: Ranka Vojnović
Foto: Pixabay











Comments are closed