Šljive, kao jedan od omiljenih plodova, mogu se pretvoriti u divan domaći deliciju uz pomoć starog, ali efikasnog recepta. Da biste postigli savršeno slatko od šljiva, prvo je potrebno pravilno pripremiti šljive.
Kreč šljivama daje čvrstoću
Plodovi treba da su dovoljno zreli i da se lagano guli pokožica. Nakon guljenja, stavite ih u krečnu vodu i ostavite da odstoje od 30 minuta do maksimalno 2 h. Ovaj korak pomaže da šljive postanu čvrste. Poslije toga, isperite ih u nekoliko voda da biste uklonili ostatke kreča. Zatim, odstranite koštice i stavite šljive na suhu krpu da se dobro ocijede ili ih prebacite u cjedilo.
Za pripremu sirupa, težina šećera treba da bude jednaka težini neočišćenih šljiva. Stavite šećer u šerpu i prelijte ga vodom dok ne bude potpuno prekriven. Kuhajte dok se ne stvori gust sirup, redovno skidajući pjenu. Kada sirup postane dovoljno gust i počne da kaplje sa kašike u kapljicama, dodajte šljive. Dok kuhate šljive u sirupu, možete dodati male komade oraha ili badema za dodatni ukus. Kuhajte još malo, dodajući 5 minuta pre kraja kuhanja štapić vanilije i sok od limuna (1 limun na 1 kg šećera). Skinite šerpu sa šporeta, prekrijte krpom i ostavite da se ohladi 24 h. Nakon toga, prespite u tegle, pazeći da sirup prekriva šljive.
Kako pripremiti krečnu vodu?
Krečna voda je ključni sastojak za uspješno pripremanje šljiva, ali je važno pravilno je pripremiti. Neće vam trebati velika količina kreča. U veću posudu stavite malu količinu kreča (otprilike veličine mandarine) i prelijte vodom. Budite pažljivi tokom ovog procesa jer gašenje kreča stvara visoku temperaturu i dolazi do prskanja. Najbolje da krečnu vodu pripremate na otvorenom.
Ovaj tradicionalni recept za slatko od šljiva ne samo da je ukusan već i pruža osjećaj domaće radosti i tradicije. Uživajte u pripremi i degustaciji ovog zaboravljenog recepta!
Comments are closed