Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Voćarstvo

Zašto je važno sortiranje i kalibracija plodova jabuke?

4. srpanj 2024.1 Minuta čitanja
Nakon branja jabuka, ključno je provesti postupak sortiranja i kalibracije kako bi se osiguralo optimalno skladištenje i očuvanje kvaliteta plodova.
Svaka sorta jabuka treba biti pažljivo pregledana radi identifikacije bolesti, oštećenja od štetočina ili mehaničkih oštećenja. Samo zdravi plodovi trebaju biti odabrani za skladištenje.

Velika važnost se pridaje veličini plodova jer veći plodovi obično ranije sazrijevaju i mogu uticati na brže sazrijevanje okolnih plodova emitiranjem etilena. Stoga je preporučljivo sortirati jabuke po veličini prije skladištenja, tj. razvrstati ih na velike, srednje i male. Kalibracija se može obaviti pomoću kalibracijske ploče, koja omogućava jednostavno sortiranje prema određenim veličinama plodova. Rupe na kalibracijskoj ploči trebaju biti odabrane prema maksimalnom kalibru koji je propisan za određenu sortu jabuke.

Kalibrirano voće treba posebno pakirati i, prema potrebi, izvlačiti iz skladišta u različito vrijeme kako bi se održala svježina i produžio rok trajanja. Ovaj postupak ne samo da osigurava kvalitetu plodova već i optimizira upravljanje skladištenjem jabuka.

Comments are closed

Povezani članci