Vrijeme je da počnete sakupljati sjeme paprike, paradajza i krastavca.
Birajte biljke i plodove
Kod sakupljanja sjemena potrebno je odabrati sjeme sa biljaka koje su najrazvijenije i zdrave. Za neke vrste je od izuzetne važnosti da ne dođe do ukrštanja. Sorte i vrste koje se ukrštaju udaljite bar 30 m. Uzgajajte pojase visokih biljaka koje će spriječiti oprašivanje. Obično se kao biljna ograda koristi pojas kukuruza ili mahuna trkljanca.
Najviše se ukrštaju razne vrste tikvica i tikvi (masirača, ćurti), repe, kupusnjače, slatke i ljute paprike, dinje, krastavci i druge vrste. Birajte samo sortne biljke. Sjeme od hibrida neće dati uniformisano potomstvo i neće vjerno prenijeti osobine.
Paprika
Odaberite dobro razvijene plodove koji su postali mekaniji. U njima su sjemenke završile faze razvoja. Plodove izrežite i odvojite sjeme. U tankom sloju sušite ga na tanjiru ili tacni oko šest dana. Osušeno sjeme postaje jednolično žuto obojeno.
Najbolje se čuva u papirnim ili platnenim vrećicama. Obavezno napišite o kojoj sorti se radi i datum. Za čuvanje odaberite prostor sa jednoličnom temperaturom i kutiju koja se može zatvoriti.
Paradajz
Sjeme se uzima od zrelih plodova. Najbolje je plodove ubrati i ostaviti nekoliko dana na toplom mjestu. Ne bi se trebali pojaviti znaci truleži ploda. Odvojite pulpu sa sjemenkama od mesa i stavite u tegle da fermentiše tri dana. Optimalna temperatura je 20 °C. Povremeno promiješajte sadržaj drvenim štapićem ili čačkalicom. Fermentacija će razložiti pulpu oko sjemena i biće ga lako isprati pomoću sita ili cjedila. Osušite ga u tankom sloju i spakujte u vrećice. Sačuvaće klijavost četiri do pet godina.
Krastavac
Oko 50 do 60 dana nakon oprašivanja plod je spreman za berbu kako bi uzeli sjeme. Oprašivanje je najbolje obaviti ručno. Sjeme se može dobro isprati pod mlazom tekuće vode ili ga stavljamo da fermentiše tri do četiri dana.
Nakon toga sjeme se ispere i osuši. Dobro osušeno i pravilno čuvano sjeme zadržava klijavost i do 10 godina. Nemojte sijati sjeme odmah sledeće godine, jer jednogodišnje sjeme ima slabiju klijavost. Najbolju klijavost ima sjeme staro dvije do četiri godine.
Comments are closed