Naša draga čitateljka iz Brčkog obratila nam se s molbom da istražimo kako se priprema kaša od kore breze. Brezova kaša je jedan od onih jednostavnih, a izuzetno hranljivih jela koja su dio narodne tradicije u mnogim dijelovima svijeta, naročito u sjevernim predjelima. Ovaj recept, koji je jednostavan za pripremu i bogat hranljivim materijama, bio je osnovna hrana u prošlim vremenima, posebno za ljude koji su živjeli u surovim uslovima sjevera, snijega i leda. Pored toga što je hranljiva, odlikuje se brojnim zdravstvenim benefitima, pa je veoma preporučljiva osobama sa određenim zdravstvenim tegobama.
Hrana koja oporavlja i osnažuje
Brezova kaša nije samo ukusna i hranljiva, već je i veoma korisna za zdravlje. Tradicionalno, preporučuje se osobama sa problemima gastrointestinalnog trakta, kao i oboljelima od reume, tuberkuloze i artritisa. Ova kaša je bila važan izvor energije i nutrijenata za narod na sjeveru, gdje je hladna klima zahtijevala izdašne obroke koji su pomagali u održavanju zdravlja i energije.
Priprema brezove kaše je izuzetno jednostavna i zahtjeva samo nekoliko sastojaka. Uz to, njena priprema je delikatan proces koji podsjeća na drevne običaje pripreme hrane.
Sastojci: 600 g brezove bijele kore, 2 l vode i soli po vašem ukusu.

Za pripremu je najbolje koristiti cjepanicu breze koju ste nedavno odsjekli. Što je cjepanica svježija to će kora biti mekša i lakše je možete obraditi. Prvi korak je da uklonite deblju, grubu koru sa vanjske strane. Za pripremu brezove kaše treba vam tanka kora ili floem. Kada odvojite finu koru stavite je u posudu, prelijte vodom i kuhajte na srednje jakoj temperaturi, sve dok ne dobijete kašu sličnu skuhanom grizu. Sada kašu posolite po vašem ukusu.
Ovo je izuzetno jednostavno, a izuzetno hranljivo jelo koje daje energiju tokom cijelog dana. Možete je poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz druge obroke.
Foto: Pixabay
Comments are closed