Fizalis se sve više uzgaja u našim baštama. Ova jedinstvena biljka nije samo vizuelno privlačna, već se može pohvaliti i bogatstvom nutritivnih vrijednosti i ljekovitih svojstava. Njegovi plodovi, obojeni intenzivno narandžastom bojom, plijene svojim okusom i omotačem koji ih štiti. Pripada porodici velebilja, blisko srodnoj paradajzu i paprikama.
Ljekoviti plodovi
Plodovi su bogati vitaminima i mineralima. Sadrži i vitamine A, B1, B3 i K, kao i minerale poput željeza, fosfora i kalcijuma. Visok sadržaj vitamina C poboljšava efikasnost imunološkog sistema, čineći ga otpornijim na infekcije. Zahvaljujući vitaminu A i antioksidansima doprinosi zdravlju kože, sprečava znakove starenja i poboljšava ten. Doprinosi boljem varenju hrane i smanjuje problem opstipacije, jer sadrži dosta vlakana.
Ima nizak glikemijski indeks i idealan je za regulaciju šećera u krvi. Preporučuje se dijabetičarima. Sadrži prirodne protuupalne supstance koje mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu.
Gastronomski užitak
Veoma je cijenjen u gastronomiji. Može da se koristi svjež ili da se koristi za pripremu umaka, džemova, želea, sokova, sirupa, raznih deserta. Često se koristi u salatama, za dekoraciju jela, u jogurtu, sladoledu.
Ako volite neobične okuse, kombinujte ga sa čokoladom. Jednostavno plod umočite u rastopljenju čokoladu.
Marmelada od fizalisa i limuna
Za pripremu ove egzotične marmelade trebaće vam: 1 kg plodova fizalisa, 400 ml vode, dvije supene kašike soka od limuna i 1 kg šećera. Fizalis očistite, operite i stavite u posudu. Dodajte vodu i limunov sok. Zagrijavajte i kada proključa kuhajte još 15 minuta. Za vrijeme kuhanja kašikom gnječite plodove.
Dodajte šećer i nastavite kuhati još 15 minuta uz neprestano miješanje poslije ključanja. Kuhajte na laganoj vatri i pazite da se ne opečete kao kad kuhate bilo koji džem ili marmeladu. Ako želite da marmelada bude gušća kuhajte je još 5 minuta. Za ljepši izgled i bolju mazivost sadržaj izblendajte. Marmeladu uspite u sterilisane tegle i dobro zatvorite poklopcem.
Comments are closed